Bu yıl arılar da kış uykusuna yatamadı: “20 yıldır bu işi yapıyorum, ilk defa görüyorum”

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arıları da etkiledi. Adana’nın Kozan ilçesinde kış uykusuna yatamayan arılar, ölmeye başladı. Balda verim düştü.

Adana’da kış uykusuna yatamayan arılar ölüyor. 

Kozan’da yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan Halil Aydoğan, ilk kez kış uykusuna yatmaması ile karşılaştığını kaydederek, “20 yıldır bu işin içindeyim, ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Havaların çok sıcak olması arıları yıprattı. 

Arıyı yazın sıcak çarptı. 6-7 çıta ile kış dönemine hazırladığımız şu an 2 çıta. Bu yıl arıcıların işi gerçekten çok zor. Sonbaharda poyraz ve arı kuşu vurdu ama en çok sıcaklar çatlattı. Bıraktığımız ballar duruyor. Çok büyük zayiat var. Havaların çok sıcak gitmesi bu hale getirdi. 

100 kovan arım vardı, şu an 60 kovana düştü. İklimler çok farklı. Yıllardan beri hobi olarak yaparım, ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Polen yazın kısıtlıydı. Olmadığı bir yaşamda insanların olması çok zor. Bal duruyor ama arı yok” diye konuştu.

Bal üretimi yapan Ahmet Ateş ise, yayla döneminde sağlıklı bir süreç geçirmediğini kaydederek, yazın aşırı sıcak olması, kışın da havaların bir türlü soğumamasından dolayı kış uykusuna yatmadığını ifade etti. Kaynak Haber Global

Previous post Akgöl sazlıkları göçmen kuşlar için ‘güvenli liman’ özelliğini koruyor
Next post AYHAK AVLANMA VİZE HARCI KALDIRILMASI İÇİN MALİYE BAKANLIĞI’NA BAŞVURUSU