AYHAK-Avcılık ve Yaban Hayatını Koruma Konfederasyonu’ndan; ERZİNCAN İLİÇ ALTIN MADEN KAZASINA DAİR

AYHAK YÖNETİM KURULUNDAN ERZİNCAN İLİÇ ALTIN MADEN KAZASINA DAİR AÇIKLAMA

Ülkemizde gün geçmiyor ki bir doğal afet ya da bir insan yaşamını hiçe sayan olay yaşanmasın. Kadın cinayetleri, yol verme kavgaları, etnik grup çatışmaları vb. birçok olay her gün basınımıza düşmektedir. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketiyle kaybettiğimiz, bedenlerine ulaşamadığımız ulusumuzun nice canlarına, asbest yığınlarının mezar olduğu ne yazık ki bir gerçektir.

Daha dün Antalya ilimizde yoğun yağış sonrasında bir alt geçitte mahsur kalıp yitirdiğimiz bir canımız, bizlere o kadar olağan gelmeye başladı ki, tepkisiz kalmak mı yaşadığımız, yoksa tepkisizliğe şartlandırılmışlık mı oldu, bu tanımını yapmak gerçekten zorlaşmıştır.

Erzincan ilimizde yaşanan ve göz göre göre gelen bu felakette dokuz masum, evine ekmek götürmeye çalışan emekçimizi kaybetmiş olmanın derin acısı içerisndeyiz. İşin bu acı tarafı kadar, altın çıkarımında kullanılan siyanürün, doğal kaynaklarımıza bulaşması ve bu bulaşıklığın oluşturduğu zehirlenmenin, yüzyıllarca orada kalacağı, belki de gelecekte bundan etkilenerek hayatını kaybedecek insanlarımız ya da doğal varlıklarımızın olacağının düşünülmesi bile son derece korkutucudur.

Zaman zaman av yeri keşfi yapabilmek adına Google earth girdiğimizde, ormanlık alanlarımızın içerisinde, sanki bir yün kumaşı yiyen güvelerin açtığı açıklıklara benzeyen alanları gördükçe, kahrolmamak elde değildir. Maden, mermer ve agrega ocakları ya da RES ve GES’ler için kesilen ağaçlar, bu yapılara ulaşmak için açılan yollar derken, doğamız ve orada yaşayan canlı varlıklarımızın yaşam alanları yok edilmektedir. Yaşanan küresel iklim değişikliğinin etkileri de dikkate alındığında doğamızda var olan değerlerimizin yaşama hakkını her geçen gün azalttığımız kaçınılmaz bir gerçektir.

Denilebilir ki avcılık la bunların ilgisi ne? Aslında son derece ilgili. Bu hunharca yok edilişe biz avcılar olarak karşı duruş sergilememizin zamanının geldiğini ve hatta geçtiğini söyleyebiliriz. Bu nedenledir ki bölgelerinde bu türden faaliyetlerin yapılmasına ilişkin kararlar alınan avcı derneklerimizin, usulüne uygun olarak tepki koyması, ayrıca doğada bu denli yok edilişlerin görsellerinin sosyal medya hesaplarımızda paylaşılarak farkındalık oluşturması önem arz etmektedir. Zaman kaç gün avlanma, kaç adet vurma özgürlüğünü tartışma yanında, önceliğimizin korumadan yana olduğunu gösterme zamanıdır.

Yaşadığımız felakette yitirdiklerimize Allahtan rahmet, yakınlarına sabırlar diler, benzerlerinin yaşanmaması süreçlerinde, bizlerinde var olmasının en önemli görevimiz olduğu, avcı kamuoyumuza duyurulur, saygılarımızla.

AYHAK Yönetim Kurulu

Previous post BRONZ MADALYA BUĞRA SELİMZADE’NİN 
Next post Karla kaplanan Kazdağları’na yaban hayvanları için yem bırakıldı