Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, mezunları ne iş yapar ve nerelerde çalışır?

Üniversitelerin Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünü tercih etmek isteyen doğayla iç içe öğrenciler bu bölüm hakkındaki soru işaretlerini gidermek amaçlı tercih dönemi öncesinde araştırma yapmaya başlamışlardır. Peki Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir, iş olanakları nelerdir? Yazımızın devamında…

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü, genellikle tarım, ormancılık ve veterinerlik gibi alanlarla ilişkilendirilen bir üniversite programıdır. Bu bölümde öğrencilere avcılık, doğa koruma, yaban hayatı yönetimi ve ekoloji gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim verilir.

ABONE OL

ABONE OL
Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü

ABONE OL

ABONE OL

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü, genellikle tarım, ormancılık ve veterinerlik gibi alanlarla ilişkilendirilen bir üniversite programıdır. Bu bölümde öğrencilere avcılık, doğa koruma, yaban hayatı yönetimi ve ekoloji gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim verilir. Bunu en kısa özetle Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü nedir sorusunun cevabı olarak söyleyebiliriz.

Ayrıca Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları ne iş yapar diye merak eden aday öğrenciler için ise Avcılık ve yaban hayatı bölümü mezunlarının, doğal yaşamın korunması, yaban hayatının sürdürülebilir yönetimi ve doğal ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesi için çalışma fırsatlarına sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ayrıca bölümün eğitim süresini merak eden öğrenciler Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü eğitim süresi kaç yıl araştırması yapmaktadır. Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünün eğitim süresi 2 yıldır.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü mezunları iş olanakları açısından çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Bunlardan bazıları:

  • Devlet Kurumları: Milli parklar, orman teşkilatları, çevre ve doğa koruma ajansları gibi devlet kurumlarında çalışma fırsatları mevcuttur.
  • Özel Şirketler: Yaban hayatı yönetimi, avcılık ve ekoturizmle ilgilenen özel şirketlerde iş bulma imkanı vardır.
  • Vakıf ve Sivil Toplum Kuruluşları: Yaban hayatı ve doğal yaşamın korunmasına yönelik faaliyetler yürüten kuruluşlarda çalışabilirler.
  • Araştırma Merkezleri: Biyolojik çeşitlilik araştırmaları, yaban hayvanı davranışı ve ekosistemler üzerine çalışmalar yapan araştırma merkezlerinde görev alabilirler.
  • Üniversiteler: Eğitimlerini yüksek lisans veya doktora seviyesinde tamamlamış mezunlar üniversitelerde akademik kariyer yapabilirler.
  • Av Turizmi ve Avcılık Organizasyonları: Avcılıkla ilgilenen kişilere rehberlik yapmak veya av turizmi organizasyonlarında görev almak mümkündür.

Özetle, Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü mezunları, doğal yaşamın korunması, yaban hayatının sürdürülebilir yönetimi ve ekosistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesi konusunda çeşitli sektörlerde çalışma fırsatlarına sahiptirler. Bu alan, doğa sevgisi ve çevre bilinci olan kişiler için tatmin edici bir kariyer seçeneği olabilir. Acılık ve Yaban Hayatı bölümü mezunları nerede çalışır diye merak edenler için bu kişilerin genellikle doğa koruma ve milli parklar, ekoturizm ve rehberlik alanlarında çalıştıklarını söyleyebiliriz.

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü dersleri, öğrencilere doğa koruma, yaban hayatı yönetimi, ekoloji, avcılık etiği, biyolojik çeşitlilik, habitat yönetimi ve benzeri konularda geniş bir yelpazede eğitim sunar. İşte tipik olarak bu bölümde bulunan derslerden bazıları:

  • Temel Biyoloji Dersleri:

Genel Biyoloji

Ekoloji ve Çevre Bilimi

Zooloji (Hayvan Bilimi)

Botanik (Bitki Bilimi)

Ekosistem Bilimi

  • Yaban Hayatı Yönetimi Dersleri:

Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi

Habitat Yönetimi

Doğa Koruma Teknikleri

Yaban Hayvanları Gözlem ve İzleme

Popülasyon Dinamiği

  • Avcılık ve Avcılık Etik Dersleri:

Avcılığın Temelleri

Avcılık Yasaları ve Düzenlemeler

Avcılık Etik ve Sürdürülebilirlik

Avcılıkta İzleme ve Değerlendirme

Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü (2 Yıllık)

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünün başarı sıralamaları ile taban puanlarına bakabilirsiniz. Avcılık ve Yaban Hayatı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır.

Üniversite Sayısı: Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü toplam 12 adet üniversitede bulunmaktadır.

TYT Puan türündededir.

2 Yıllıktır.

ÜniversiteBölüm AdıPuan TürüKontenjan (2023)Taban Puan (2022)Sıralama (2022)
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT40+1244,801610767
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT40+1252,291471429
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT30+1247,251563714
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT40+1273,851127245
IĞDIR ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT35+1227,211985620
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT50+2248,231545393
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT50+2257,821375667
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞAAvcılık ve Yaban HayatıTYT30+1292,65883295
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT50+2246,261582879
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT30+1258,231368885
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT45+2263,851277286
ORDU ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT30+1254,621430516
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİAvcılık ve Yaban HayatıTYT30+1250,231508497

Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü taban puanları, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü başarı sıralaması, 2022 2023 taban puanları, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü başarı sıralamaları, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü başarı sırası, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü için kaç puan gerekir, Avcılık ve Yaban Hayatı TYT AYT-YKS taban puanları 2022 2023, Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü hangi üniversitelerde var, Avcılık ve Yaban Hayatı Vakıf üniversite ücretleri, Avcılık ve Yaban Hayatı hangi puan türü, kaç yıllık.

Previous post RASTGELE… 2023- 2024 AV DÖNEMİ BAŞLIYOR
Next post AYHAK – Avcılık ve Av Yaban Hayatını Koruma Konfederasyonu 2. Toplantı Tutanaklarını Yayınladı.