3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan etti.

Dünya Yaban Hayatı Günü, gezegenimizin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabaları hakkında farkındalık yaratmak için kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yaban hayatının özgün değerleri ve etrafında örülü yaşam ağının sürdürülebilir kalkınmaya ve insanların refahına sağladığı katkıya dikkat çekmek için 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan etti.

Yaban hayatı açısından zengin bir ülke olan Türkiye’nin taraf olduğu CITES, Biyoçeşitlilik, Bern ve benzeri sözleşmeler kapsamında önemli sorumlulukları bulunuyor. Yaylalarımızda açan kardelenler, semalarımızda uçan turnalar, dağlarımızda gezen ceylanlar, kumsallarımızda yavrulayan deniz kaplumbağaları ve denizlerimizi şenlendiren yunuslar bu sözleşmeler kapsamında korumakla yükümlü olduğumuz türlerden yalnızca birkaçı. Ancak ne yazık ki yaban hayatımızı oluşturan türleri ve onların yaşam ortamlarını çeşitli nedenlerle kaybetmeye devam ediyoruz.

IUCN’e göre ülkemizde nesli tehlike altında bulunan tür sayısı 179’a çıktı. ülkemizde birçok canlının yaşadığı çok önemli ekosistemler bulunduğunu hatırlatarak ormanların, denizlerin, sulak alanların, sahillerin, bozkırların kendine özgü habitat oluşturduğu ülkemizde bulunan bu habitatlar içerisinde 9.000 bitki türü, 17 binden fazla böcek, 600 civarı balık, 30 amfibi, 120 sürüngen, 495 kuş ve 168 memeli olduğunu.

Yaşayan bu türlerin Anadolu biyoçeşitliliğinin ne denli yüksek olduğunu gösterdiğini habitat kayıpları, yasa dışı avcılık, insan baskısı ve iklim değişikliği gibi tehdit unsurları nedeniyle yaban hayatının her geçen gün zarar gördüğü.

Bu eğilimin tersine çevrilmesi için kamu kuruluşları, sivil toplumu, bilim dünyası ve iş çevreleri ile toplumun bütün kesimleri arasında işbirliği şart.

Previous post Yanlış yere sıktı… Armadillo’yu vurdu sonrasında olanlar herkesi hayrete düşürdü
Next post Araştırma: Avrupa’nın ilk avcı-toplayıcıları Buz Devri’nde yok olmadı