AVCILAR AVLAKLARINI GERİ İSTİYOR

Read Time:2 Minute, 25 Second

Saruhanlı’ya bağlı Karatepe mevkiinde bulunan yaban hayatı av alanı özelleştirildi. Avcılar artık bu alanda avlanmak için ekstra ücret ödemek zorunda. Duruma tepki gösteren Karaköy Av ve Yaban Hayatı Avcılık Derneği yürütmeyi durdurmak için yargıya başvurdu. Avcılara göre özelleştirme kaçak avcılığın önünü açarak bölge ekosistemine zarar verecek.

Karaköy Av ve Yaban Hayatı Avcılık Derneği, Saruhanlı’ya bağlı Karatepe mevkiinde bulunan yaban hayatı av alanının özelleştirilmesinin önüne geçmek için yargıya başvurdu. Adliye Sarayı önünde toplanan avcılar özelleştirmeyi protesto ettiler.

Avcılar adına konuşan Dernek Başkanı ve Manisa İli Merkez Av Komisyonu Avcı Temsilcilisi Mürşit Kızıltuğ, “Biz bu sürece kadar gelmek, devletimizin resmi bir kurumuyla mahkemelik olmak istemezdik ama bizim de resmi bir dernek olarak temsil etmekte olduğumuz 10 bine yakın belgeli avcımız bulunmakta. Biz de bu belgeli avcılarımızın haklarını korumak zorundayız.

Yazmış olduğumuz dilekçelere resmi kurumlardan olumlu cevap alamamamızın sonucunda işi bu boyuta getirmiş bulunmaktayız. Bunun için biz de üzgünüz. Karatepe Devlet Avlağı’nın Manisa iline kayıtlı olan belgeli avcılara hizmetine devam etmesini istiyoruz. Özelleşmesine karşıyız. Özelleşmesi kaçak avcılığın önünü açacaktır. Özelleştirme oradaki bütün yaban hayatı türlerinin, bitki türlerinin, ekolojik sistemin denetlemeyecek olmasıdır.

AVBİS sistemine göre, kara avcılığı kanununa göre denetlenebilen avcılar özel avlak olduğu durumunda denetlenemeyecektir. Oradaki bütün türler risk ve tehdit altına girecektir. Aynı zamanda köylü halkımız da o bölgedeki köylüler de tarım arazilerine giderlerken o yolları kullanamayacaklar, dolayısıyla orada denetim olmadığı için buradaki her şey işletme sahibinin inisiyatifine kalacaktır. Biz de bilinçli ve belgeli avcılar olarak bu durumun böyle olmasını istemiyoruz.

Karatepe Devlet Avlağı’nın eski sistemde olduğu gibi Manisa avcılarının, İzmir avcılarının, bölge avcılarının denetimli bir şekilde avlanmasını talep etmekteyiz. Biz belgeli avcılar olarak 2023 yılı itibariyle bin 13 lira yıllık avlanma harcı yatırmaktayız buna artı Tarım Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar’dan avcılık belgesi pulu almaktayız yani yer yıl yaklaşık bin 500 lira devlete vergi ödüyoruz. Özelleşmesi durumunda devlete vergisini ödemiş, parasını ödemiş avcı, bu avlığa ekstradan para ödeyerek girmek zorunda kalacaktır. Bu da günümüzde pek hoş karşılanmıyor.” diyerek özelleştirmenin bölgeye ve yöre halkına zarar vereceğini savundu.

Avcıların avukatlığını üstlenen Av. Hanife Gökmen Kanar ise “Saruhanlı’da bulunan devlet avlığının özel avlığa çevrilmesi demek; kara avcılığı kanununa göre resmi AVBİS sistemine kayıtlı olan avcılarımız bundan böyle Manisa’nın en güzel, en doğal ve ekolojik zenginliğine sahip olan Saruhanlı Karatepe Devlet Avlığı’ndan yararlanamaması anlamına geliyor.

Aynı zamanda orada bulunan köylerimiz de köylülerimiz de, orman köylülerimiz, çobanlarımız bu ekolojik alandan yararlanamayacak, serbestçe giriş yapamayacak, mantarını toplayamayacak, hayvanını otlatamayacak, ve bizim resmi AVBİS sistemine kayıtlı olan avcılarımız bundan böyle bu bölgede avlanamayacak. Bu aynı zamanda kaçak avcılığın önünü de açmış oluyor. Hem çevreye hem ekolojik sisteme zarar, hem de avcılarımızın yasal hakkı olan avlanmaya da engel oluşturuyor. Biz bu karara karşı bugün davamızı açıyoruz.” dedi.

2023/01/12298696471674481346.jpeg
2023/01/19127707801674481349.jpeg
2023/01/9630348601674481347.jpeg
2023/01/6338220431674481345.jpeg
2023/01/15724656651674481346.jpeg

# Karaköy Av ve Yaban Hayatı Avcılık Derneği

Kaynak Manisa meydan

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google Nevs  Avdoğa Dergisi’ne abone olun.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Şehirli domuz bunlar, yol verin  
Next post Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi.