Doç. Dr. Akın Kırbaş: Yaban Hayvanlarının Yerleşim Merkezlerine İnmesi, Bazı Hastalık Risklerinin de Şehirlere Taşınmasına Neden Oluyor

Read Time:1 Minute, 49 Second

Yozgat Bozok Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Akın Kırbaş, küresel ısınmanın yaban hayatını da olumsuz etkilediğini belirterek, “Yaban hayvanlarının ormanlık alanlarda, dağlık alanlarda beslenme alanları kısıtlandığı için yerleşim merkezlerine doğru hareket etmesi, beraberinde bazı hastalık risklerinin de şehirlere, yerleşim merkezlerine taşınmasına neden oluyor. Mesela kuduz, en önemlisi. Yaban hayvanlarının şehir merkezine inmesi, şehirdeki sokak hayvanlarıyla temas halinde olmasına neden oluyor. Bunlar da kuduz hastalığının yayılmasında ana nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilmektedir” dedi.

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Bozok Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Akın Kırbaş, küresel ısınmanın yaban hayatını da olumsuz etkilediğini belirterek, “Yaban hayvanlarının ormanlık alanlarda, dağlık alanlarda beslenme alanları kısıtlandığı için yerleşim merkezlerine doğru hareket etmesi, beraberinde bazı hastalık risklerinin de şehirlere, yerleşim merkezlerine taşınmasına neden oluyor. Mesela kuduz, en önemlisi. Yaban hayvanlarının şehir merkezine inmesi, şehirdeki sokak hayvanlarıyla temas halinde olmasına neden oluyor. Bunlar da kuduz hastalığının yayılmasında ana nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilmektedir” dedi.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yaban hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Küresel ısınma, göçmen kuşların erken ya da geç göç etmesine, ayıların kış uykusuna yatmamasına ve doğal ortamında yiyecek bulamayınca yerleşim merkezlerine inmelerine neden oluyor.

“YABAN HAYVANLARININ YERLEŞİM MERKEZLERİNE İNMESİ, BAZI HASTALIK RİSKLERİNİN DE ŞEHİRLERE TAŞINMASINA NEDEN OLUYOR”

Yozgat Bozok Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Akın Kırbaş, iklim değişikliğinin yaban hayatına olan olumsuz etkisini ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“İklim değişiklikleri, doğal yaşamı mutlaka kötü yönde etkiliyor. Özellikle kış mevsiminin biraz daha mart aylarına doğru yansıması, özellikle kış uykusuna yatan hayvanların, yabani hayvanların doğal yaşam döngüsünü kötü yönde etkiliyor. Bunun yanında beslenme düzenlerini de etkiliyor. Kış mevsimlerinin yoğun geçmesi ya da çok şiddetli geçmesi de yaban hayvanlarının ormanlık alanlarda, dağlık alanlarda beslenme alanları kısıtlandığı için yerleşim merkezlerine doğru hareket etmesi, beraberinde bazı hastalık risklerinin de şehirlere, yerleşim merkezlerine taşınmasına neden oluyor. Mesela kuduz, en önemlisi. Yaban hayvanlarının şehir merkezine inmesi, şehirdeki sokak hayvanlarıyla temas halinde olmasına neden oluyor. Bunlar da kuduz hastalığının yayılmasında ana nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilmektedir.”

Kırbaş, iklim değişikliklerinin göçmen kuşların yaşam alanlarını terk etmelerine de yol açtığını söyledi. Kaynak Anka

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google Nevs Avdoğa Dergisi’ne abone olun.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Dağların süsü olan yaban keçisi sürücü dronla görüntülendi
Next post ‘Doğa timleri’ 5 ildeki sayımlarda 5 bin 525 yaban hayvanı tespit etti