0 0 lang="tr"> 2022 Yaban Hayatı Fotoğraf yarışmasından inanılmaz görüntüler - Avdoğa Dergisi
Site icon Avdoğa Dergisi

2022 Yaban Hayatı Fotoğraf yarışmasından inanılmaz görüntüler

Read Time:3 Minute, 27 Second

Issız bir evin etrafında dolaşan kutup ayıları, Olimpos Dağı’ndaki büyülü kuzugöbeği mantarları, çok sevilen bir dağ gorilinin son anları… Bunlar Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı yarışmasının kazanan görüntülerinden sadece bazıları.

2022 Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı yarışmasının “en çok arzulanan büyük unvan” ödülü, “Büyük Vızıltı” adlı fotoğrafıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Karine Aigner‘e gitti. Bu olağanüstü sahne, Teksas’taki bir çiftlikte kavurucu kumlardan oluşan bir fonda, vızıldayan erkek kaktüs arılarından oluşan bir topun, aralarındaki tek dişiyle çiftleşmeye çalışmasını tasvir ediyor.

Jüri başkanı Roz Kidman Cox, bu yakın çekimi “doğrudan resmin içine girmek” olarak tanımladı.

Cox salı günü yaptığı basın açıklamasında, “Hareket ve yoğunluk hissi, arı düzeyinde büyütme ile gösterilmiş ve küçük kaktüs arılarını tek bir dişi için büyük rakiplere dönüştürmüş” dedi.

Basın açıklamasında, Aigner’in “arı düzeyinde” yakın çekiminin, iklim değişikliği, böcek ilaçları ve habitat kaybı nedeniyle tehdit altında olan ve değer kaybeden bir türün çaresizliğini sergilediği belirtildi.
Organizatörler, Aigner’in yarışmanın 58 yıllık tarihinde büyük unvan ödülüne layık görülen beşinci kadın olduğunu söyledi.

Ön cepheden habercilik yapıyorlar

Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Doug Gurr, fotoğrafçıları “vahşi türlerin yaşamlarına unutulmaz bakışlar sundukları, görünmeyen ayrıntıları, büyüleyici davranışları paylaştıkları ve iklim ve biyoçeşitlilik krizleri hakkında ön cepheden habercilik yaptıkları” için övdü.

Aralarında Yılın Genç Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ödülünün de bulunduğu 19 farklı kategoride kazananlar belirlenirken, büyük ödül “Balinanın Güzelliği” adlı, koyu ten, pembe diş eti ve üst çenedeki kıllı balinanın kontrastını yansıtan yüzen Bryde balinası fotoğrafıyla Tayland’dan 16 yaşındaki Katanyou Wuttichaitanakorn‘a gitti.

Dmitry Kokh’un “Ayılar Evi” adlı çalışması, Rusya’nın Kolyuchin Adası’ndaki uzun süredir ıssız olan yerleşim yerinde sisle örtülü kutup ayılarının akıldan çıkmayan bir sahnesini gösteriyor.

Japon fotoğrafçı Junji Takasago, Bolivya’da “Cennet flamingoları” adını verdiği bu rüya gibi sahneyi yakaladı. And Dağları’nın yükseklerinde fotoğraflanan Salar de Uyuni, dünyanın en büyük tuz tavası ve büyük bir lityum madenine ev sahipliği yapıyor.

Tony Wu, dev bir deniz yıldızının heyecan verici üreme dansını izliyor. “Kayan yıldız” Kinko Körfezi, Kagoshima Eyaleti, Japonya’da çekildi.

Brent Stirton’ın tasvir ettiği “Ndakasi’nin Vefatı”, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Virunga Ulusal Parkı, Senkwekwe Merkezi’nde çok sevilen bir dağ gorilinin hikayesinin kapanış bölümünü anlatıyor.

Daniel Núñez‘in “Ölmekte olan göl” adlı fotoğrafı, Guatemala’daki Amatitlan Gölü’ndeki kirlenmenin etkileri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çekildi.

Mateusz Piesiak, oradan geçen bir aladoğanın birkaç martının kaçmasına neden olduğu anı yakalama fırsatını yakaladı. “Bir kuş tiyatrosu” Polonya’da çekildi.

Fernando Constantino Martínez Belmar‘ın “Yarasa kapanı” adlı çalışması, bir Yucatan sıçan yılanının Kantemo, Quintana Roo, Meksika’da bir yarasayı kaptığı anı gösteriyor.

Katanyou Wuttichaitanakorn, Yukarı Tayland Körfezi boyunca bir Bryde balinasının zıt renk ve dokularının karışımını gözler önüne seriyor.

Daniel Mideros‘un “Gözlüklü Ayının İnce Görünümü” adlı çalışması, yok olan bir yaşam alanının ve sakinlerinin dokunaklı bir portresini çiziyor. Peñas Blancas, Quito, Ekvador’da çekildi.

İspanya’da Ismael Domínguez Gutiérrez“Sisin dışında” adlı çalışmasında, ölü bir ağacın üzerinde oturan ve etrafı sisle çevrili bir balıkkartalının tek renkli tasviriyle fotoğrafı inceleyenleri büyüledi.

Nick Kanakis, Kolombiya’daki Tatama Ulusal Parkı’nda çektiği “Dinleyen kuş” adlı bu fotoğrafla wrenslerin gizli yaşamına bir bakış atıyor.

Karine Aigner‘in “Küba Bağlantısı” adlı çalışması, Küba kültürünün ve bu ötücü kuşların ortak hikayesini anlatmak için bir kaldırım boyunca kafeslenmiş bir Küba şakrak kuşunu yakalıyor.

Ekaterina Bee“Savaş İstasyonları”nda Alp dağ keçilerinin İtalya’nın Piedmont bölgesindeki egemenlik savaşını gözlemledi.

Agorastos Papatsanis, Yunanistan’ın Olimpos Dağı ormanlarındaki mantarların labirentimsi formlarını vurgulayan “Büyülü Kuzugöbeği Mantarı” ile uhrevi bir peri masalı yarattı.

Kanarya Adaları’nda bir erkek hubara etkileyici kur gösterileri yapmak için tüylerini kaldırıyor. José Juan Hernández Martinez bu anı İspanya’da çekti ve kareye “Mükemmel Puf” adını verdi.

Richard Robinson“Tohora’nın yeni yaşamı”nda Yeni Zelanda’nın Auckland Adaları’nda nesli tükenmek üzere olan bir balina popülasyonu için bir umut sahnesi sergiliyor.

Anand Nambiar‘ın “Büyük Uçurum Kovalamacası” adlı çalışması, Hindistan’da Kibber Vahşi Yaşam Koruma Alanı’ndaki uçurumun kenarına doğru bir dağ keçisi sürüsünü kovalayan bir kar leoparının yaşamına bakış atıyor.

Sualtı fotoğrafçısı ve biyolog Laurent Ballesta“Antarktika Buzunun Altında” için Antarktika’nın donmuş zeminine sıfırın altında dalışlar yaparak yaşamın çeşitliliğine bir bakış attı. Kaynak halk tv

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version