0 0 lang="tr"> AV DÖNEMİ BAŞLIYOR ! TÜM AVCI DOSTLARIMIZA ÖMÜR BOYU RAST GELE … - Avdoğa Dergisi
Site icon Avdoğa Dergisi

AV DÖNEMİ BAŞLIYOR ! TÜM AVCI DOSTLARIMIZA ÖMÜR BOYU RAST GELE …

Read Time:6 Minute, 17 Second

Bu yıl avlanma sezonu ağustosun 20 tarihlerinde tüm yurt da bıldırcın-üveyik avıyla başlıyor. Avdoğa Dergisi olarak kazasız belasız bir av sezonu geçirmenizi diliyoruz. Beğensek de beğenmesek de avcılıkla ilgili yasalar yönetmenlikler var. Yürürlükteki Kanun, Yönetmelik veya Sirkülerlere uyun. Uymayanları ikaz edin. Biliyorsunuz bakanlığın doğru dürüst bir kontrol mekanizması yok. Olsa da pek işlemiyor. Avı, ancak avcının koruyacağını aklınızdan hiç çıkarmayalım.

2022-2023  yılının av sezonu ile ilgili Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarını içeren MAK kitapçığını mutlaka okuyun ve av haritasıyla birlikte av tezkerenizi daima yanınızda bulundurmayı unutmayın. Av sırasında olabilecek kaza ve yaralanmalara karşı cevap verebilecek nitelikte bir ilkyardım çantasını daima aracınızda bulundurun. İlkyardım bilgilerini muhakkak surette öğrenin

Orman muhafaza memurlarının ve güvenlik güçlerinin yapacağı kontrollerde onlara daima yardımcı olun. Kontrolle görevli memurların hüviyetlerini görmek sizin doğal hakkınızdır. Bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyin.

Hakkınızda bir tutanak tanzim edilirse:

1- Yazılı tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun.

2- 2- Tutanağa itirazınız var ise, aynı tutanakta bunun yazılı olarak belirtilmesini isteyin.

3- Sizin görüşlerinize ve itirazlarınıza yer vermeyen tutanakları imzalamayın. (Bu sizin güvenlik güçlerine karşıgelmeniz anlamına gelmemelidir.)

4- Aynı gün içinde size en yakın mahalli idareye giderek bu durumu izah edin ve ilgili idareye aynı konuda bir dilekçe verin. (Bu dilekçenin kayıt tarihi ve sıra numarasını alın.)

5- Bu durumu avcının elkitabının yardımcı bilgiler kısmındaki telefonları belirtilen üst makamlara telefon ve/veya faks mesajı ile iletin.

6- Muhakkak surette bir avukat ile irtibata geçin. Avukatınıza danışmadan herhangi bir davranışta bulunmayın.

Aracınızı ekili araziye ve kuru otlu yerlere park etmeyin. Arazide atık malzeme (Çöp, naylon torba, pet şişe vb.) bırakmayın. Ekili arazileri çiğnememeye özen gösterin. Sigaranızı söndürdüğünüze emin olmadan araziye atmayın. Mümkünse toprağa gömün. Örf ve adetlerimiz gereği mutlak surette köylü ve yabancılarla selamlaşın, yapacağınız sohbet sırasında öncelikle onların sorunlarını öğrenmeye çalışın, (Yoğun sorunlar altında yaşayan kişiler sizin istekleriniz doğrultusunda uygun cevaplar vermeyebilir.) Arazide sönmemiş ateş bırakmayın. Koyunların sulanması için hazırlanan düzeneklerde deterjanla temizlik yapmayın. Sabun ve deterjan artıklarının kalmasına müsaade etmeyin. Koyun sürüleri su içerken atış yapmayın. Köylüye ait hiçbir yapıyı bozmayın. Çitlerden ağaç çekip yakacak olarak kullanmayın. Avcılıkla ilgili bilgilerinizi genç arkadaşlarınıza içtenlikle aktarın. Gelenek ve görenekler ancak bu şekilde yaşatılabilir. Bu sizin her zaman saygı ile hatırlanmanızı sağlayacaktır. Bedelini hiçbir zaman ödeyemeyeceğiniz bir kazaya sebebiyet vermemek için, sizden daha deneyimli avcıların ikazlarını asla göz ardı etmeyin. En ucuza sahip olabileceğiniz en kıymetli şey bir başkasının tecrübesidir. Bunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Örf’ü adetleri ve ilkeleri olan bir topluluğun saygı göreceği gerçeğini bilin, savunun ve yaşatın.

Avda mümkün olduğu kadar yapılacak avın türüne arazi yapısına ve avın özelliklerine uygun bir kıyafet seçimi yapılmalıdır. İklimsel ve coğrafi şartlar burada önemlidir. Bir avcının tercih edeceği kıyafetler içinde, mevsimine uygun seçilmiş sağlam bir av botu ya da çizmesi avcının kişisel rahatlığı açısından çok önemlidir.

Ava gitmek için buluşma yerini ve saatini yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyecek şekilde net olarak tespit edin, arkadaşlarınızı bekletmemeye özen gösterin. Aracınızda mutlaka yedek anahtar bulundurun. Yedek anahtarı bir diğer arkadaşınıza verin. Park edilmiş araç içinde motor çalışırken kesinlikle uyumayın. Bir günlük avlarda dahi yanınızda yedek çorap ve çamaşır götürmeyi alışkanlık haline getirin. Av sırasında arkadaşlarınızla ses ve göz irtibatını kaybetmemeye çalışın. Muhakkak surette bir acil durum işareti belirleyin. Bu sizin acil toplanma sinyaliniz olsun. Bu işareti görünce en kısa sürede aracınıza dönün. Zor durumda olan diğer avcılara yardımcı olmak sizler için bir öncelik teşkil etmelidir.

Avcılıkta güvenlik en önemli konudur. Avcı olarak, doğaya, topluma ve kendimize karşı çok büyük sorumluluklarımız vardır. bir avcı ve bilgili ve doğa korumacı olmak zorundayız. Keyifle yapılacak bir avın sonunda acı olaylara sebep verebilecek yanlış davranışlara girmemek için kullandığı malzemelerin kullanma kılavuzlarını okumak ve kullandığı malzeme hakkında bilgi sahibi olmak zorundayız. Bilinçli avcının; Avdan önce, ava hazırlıkta, ava gidişte, avlanma esnasında, avın sonunda, avdan dönüşte, , evde güvenlik kurallarına mutlaka uymaları gerekir. Avcılıkta güvenlik kavramı, öncelikle , ailemiz, yakın çevremiz ve kendimiz olmak üzere ateşli silahla bir kazaya mahal vermemek için dikkat ve özen gösterilmesi gereken birinci öncelikli kavramdır. tüfeğimizin mutlaka kilit altında muhafaza edilebileceği bir yeri olmalıdır. Daha sonra, av tüfeğimizin kullanımına ait bilgiler en ince ayrıntılarına kadar öğrenilmelidir. Fişek, barut, saçma, yanıcı parlayıcı ve patlayıcı maddelerin tüfeğinizden farklı bir yerde kilit altında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu, başka bir oda, ya da ayrı bir kasada olabilir. Bundan beklenen yarar silahlara yabancı ve acemi birisinin bunlara kolayca ulaşmasını engellemektir. Barut ve fişekleri, rutubetsiz ve kapalı bir ortamda, çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklamak gerekir. Çocuklarınızla tüfek emniyeti ile ilgili eğitimi uygun olduğu bir zamanda yapılmalıdır.

Avda, tüfeğinizin Patlama sesinde bir anormallik hissederseniz namlu içi başta olmak üzere tüfeğinizi kontrol edin. Tüfeğinizi nakil anında daima kılıfında taşıyın. Dolu tüfek ile araca binmeyin. Av sırasında tanımadığınız kişilerden kesinlikle fişek alıp kullanmayın. Tüfeğinizi kayışsız kullanmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Avlanma sırasında tüfeğinizi doldururken gereken emniyet tedbirlerini alın. Silahınızı hiçbir kimsenin bulunmadığı bir istikamete çevirin. Doldurduktan sonra silahınızı (kapatırken kaza ile patlayabileceğini varsayarak yerden sekmesini önleyecek şekilde bir açı ile tutun) boşluğa doğru tutup yavaşça kapatın. Avın türüne göre uygun saçma numaralarını tercih edin. Tüfeğinizin şok durumunda önemli sonuçlar doğuracağını unutmayın. Hangi hayvana kaç numara saçma kullanılacağını sizden daha deneyimli avcılardan öğrenmeye çalışın. Tecrübenin önemini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Tüfeğinizi sürekli olarak hangi elinizde taşıma alışkanlığı edindi iseniz, av bıçağınızı kemerinizde diğer tarafa takmaya özen gösterin. Avda, yanınızda düdük taşımayı alışkanlık haline getirin. Av bıçakları, av esnasında her an kullanıma hazır bir durumda, belde ve kılıfında taşınmalıdır. İhtiyaç duyulması hallerinde dikkatle kullanılmalıdır.

Gideceğiniz ava göre uygun saçma ve uygun barutlu fişek seçmeye özen gösterin. Gideceğiniz ava göre uygun tüfek şokunu tercih edin. Yapmış olduğunuz deneme atışında (40 metre mesafede) saçma dağılımını görün. Grupmanlara dikkat edin. Saçmalar arasından avın geçmemesi gerektiğini unutmayın. Arkadaşlarınızın yanına dönerken herhangi bir uyarıya gerek kalmadan silahınızı boşaltın, onların yanına silahınız açık (kırık) olarak yanaşın. Silahınız otomatik ise boşaltmayı onların göreceği güvenli bir mesafede yapın. (kurma kolu açık kalacak konumda kalmalıdır). Bilinçli avcı, kendisine silahının boş olup olmadığını sordurmayan avcıdır. Karlı havalarda namlu içine kar girmemesine özen gösterin.

Dolu silahla hendek ve benzeri yerlerden atlamayın. Silahınızı boşaltın. Silahınızı yeniden doldururken namlu içini mutlaka kontrol edin. Silahınızı namlusu arkadaşlarınıza çevrili olarak taşımayın. Yürürken silahınızın namlusunun daima havaya dönük olmasına özen gösterin. Yapmış olduğunuz av türlerine göre silahınızın tesir mesafesini doğru bilin, yaralamalara sebebiyet verecek uzaklıklara atış yapmamaya özen gösterin. Ele geçirdiğiniz avı, mevsim şartlarına göre uygun şekilde saklayın (sıcak havalarda av hayvanlarının iç organlarını çıkarın, mümkünse tuzlayın.) Arkasını görmediğiniz yöne ateş etmeyin. Arkadaşınıza doğru kalkan bir ava asla ateş etmeyin. Merminin sekebileceği yüzeylere (su, buz, taş v.s gibi) ateş etmeyin. Silahınızı dolu pozisyonda hiçbir yere dayamayın, yere bırakmayın (Emniyette olsa bile).

Köpeğinizin aşılarını muntazaman yaptırın. Köpeğinizi ava gideceğiniz akşam iyi doyurun. Av dönüşü ilk işiniz köpeğinizin ihtiyaçlarının giderilmesi olmalıdır. Köpeğin aracın bagajında ve onun için özel olarak yapılmış kutuda yatması sağlanmalıdır. Uzun yolculuklarda sık sık mola vererek onun ihtiyaçlarını gidermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, havasızlıktan, sıcak ya da soğuktan dolayı bagajı açtığınızda tatsız ve üzücü bir durumla karşılaşabilirsiniz. Av dönüşü köpeğinizin ayak ve kulaklarını parazitlere ve yabani otlara karşı kontrol edin. Vakit geçirmeden gereken müdahaleyi yapın. Mümkünse veteriner hekime başvurun.

Yemek sırasında silahınızı boşaltarak kılıfına koyun. Alkol aldıktan sonra araç ve silah kullanmayın.

Av sonrası, tüfeğinizi düzenli temizleme tüfeğinizin emniyeti açısından çok önemlidir. Bilinçli bir şekilde yapılan doğru temizlik, tüfeğinizin ömrünü uzatacağı gibi size bir hobi olacaktır. Tüfeğinizi her zaman temiz ve kullanıma hazır olmalıdır.

Avcı olarak avımıza, yaban hayatına, topluma ve kendimize karşı sorumluluklarımız var, o nedenle sezon başlarken 1999 yılında yayınlamış olduğum “Avcının Temel Eğitim” kitabından, her avcının bilmesi gereken bazı hatırlatmaları editör sayfama taşımayı uygun gördüm. Av sezonunuzun verimli ve kazasız belasız geçmesini diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla rastgele…

Kamil Üçbaş / Tevfik Üçbaş

          Avdoğa Dergisi

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version