SSS 3: Tek Tetik Çift Tetikten daha mı iyidir?

Soru 3: Tek Tetik Çift Tetikten daha mı iyidir?

Ben delikanlı çağında iken gördüğüm çift namlulu( çifte ve superpoze) av tüfeklerinin hepsi çift tetikliydi, ancak bugün yapılan yeni modellerin çoğunda tek tetik var. Tek tetik iki tetikten daha mı iyi?

Cevap:Bazı avcılar tek ve çift tetik arasında özel tercih yaparlar, bazıları ise her ikisini eşit memnunlukla kullanır.

 Ben her ikisinin de küçük avantajlarının olduğunu kabul ederek, normal olarak çiftelerin her iki türünü de kullanırım ve birini veya ötekini kullanmak benim için fark etmez.

Bir yandan tek tetikte çekme mesafesi daima aynı kalırken, iki tetikli tüfekte önde bulunan tetiğin çekme mesafesi arkada bulunandan daha büyüktür.

Bu husus bazı atıcılara sıkıntı verebilir.

İki tetikli tüfekte hedef seçimi biraz daha çabuk olabilir, ancak en büyük avantajı aniden havalanan bıldırcın gibi kuşları avlarken ortaya çıkar. Birçok defa aniden kalkan tek kuşa bir kez atış yaptım daha sonra, tüfeğimi doldurmak için kırdığımda aniden ikinci kuş aniden havalanıverdi.

İki tetik çiftede boş fişek yuvası üzerine kapanabilir ve kuş çabucak ikinci namlu ile ve sadece tetiği çekerek indirilebilir.

Eğer bu tek tetikli bir silahla yapılsaydı namluyu değiştirmek için, tetiği çekmeden önce selektörün kaydırılması gerekirdi ve atış yapmayı biraz yavaşlatırdı.

Çift tetikli tüfeğin avantajı bana göre avda çok da önemli değil, ancak süre içinde alışkanlık sağlandığı vakit tek tetikle aynıdır. Bir avcı ağabeyim Çift tetiğin başka bir faydasını da şöyle anlatmıştı, Çift tetikli çifteyi (süperpozede hiç uygun değil.

Güzel ve pahalı bir tüfeğim vardı bundan dolayı sattım. Elim ayağım dolaşırdı. iki ayrı tüfek gibi düşüneceksiniz. Diyelim ki avda bir namlunun ateşleme pimi kırıldı. Öteki namlu ile ava devam edebilirsiniz.

Tek veya çift tetik tercihi ayrıca dipçik şekli ve formuna da çok bağlı olduğunu düşünüyorum. Demişti.

Sevgi ve saygılarımla…

Kamil ÜÇBAŞ

About Post Author

Previous post SSS : 2 Deneyimsiz Avcıların şok Seçerken Yaptıkları Yaygın Hatalar nelerdir?
Next post Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü: Meslek Tanıtımı Geleceği ve Dersleri / Kamil Üçbaş