SSS : 2 Deneyimsiz Avcıların şok Seçerken Yaptıkları Yaygın Hatalar nelerdir?

SSS (Sıkça Sorulan Sorular) : 2

Soru: Deneyimsiz Avcıların şok Seçerken Yaptıkları Yaygın Hatalar nelerdir?

Cevap: Şoklar genelde 5 çeşittir. Üzerinde 1 çentik bulunan ve en dar olan tam şoktur, üzerinde 1 çentik bulunur. 3 çentik bulunan yarım şok diye bilinir. 5 çentik şok, ucu en açık olandır. Silindir şok diye de adlandırılır. Belirli bir av için aslında gerekli olandan daha fazla şok seçilmesi avcılıkta yeni olanların yaptığı en müşterek hatadır derim. Ülkemizde (aslında dünyada da) avcılar büyük bir çoğunlukla ile 20 metre mesafedeki uçan hedeflere atış yapmaktadır, bu nedenle atıcıların çoğu daha açık, örneğin skeet ve geliştirilmiş şoku seçerse, daha az kuş kaçıracaktır. Daha az saçma sayısına ile daha etkili olacaktır ayrıca, avcılar vurdukları kuşların etine daha az zarar vereceklerdir. Bazı avlara ise elbette daha dar şoklar gerektirir, ancak “ihtiyacı olduğunu düşündüğünden daha geniş şokla avcılığa başlamak ve daha sonra yavaş yavaş gerekli olan daha dar şoklara geçmek bana göre daha uygundur.

Bu konuda bir anımı da paylaşmak isterim. Av arkadaşım Kaan Kuzucu ile bıldırcın avına gittik. Yayıncı olduğumuz için yaptığımız avın fotoğraflarını ve videosunu çekmek alışkanlık oldu. Sezon açılışı yaptığımız için ikimizde av yapmak istiyorduk. Kaan’ın yakışıklı oğlu Oğuzkaan’dan çekimler konusunda yardım istedik. O da kabul etti. Avlağa vardık, avlak da kimsecikler yok. Tam istediğimiz bir ortam, heyecan dorukta, köpeklerimiz muhteşem, fişekler tam istediğimiz gibi, tüfeklerimiz harika, kısacası av için her şeyimiz uygun. Arabadan indikten sonra daha tüfeklerimizi doldurmadan köpekler fermada bizi beklediler. İlk atışlarda ıska attık, ikinci fermada yine ıska, üç dört beş derken olacak iş değil Kaan’da bende epey ıskaladık. Avladığımız bir iki kuşu da çok çok uzak mesafede tesadüfen vurduk. Bu ıskalara dayanamayan çantacımız Oğuzkaan arada bir alaycı tavırla epey laf attı. Kendimizi biraz toparladık fakat ıskalar devam ederken bu kez Oğuzkkan ‘’Sabri gibisiniz ‘’dedi. Kaan’a sordum Sabri kim diye biraz düşündü GS’lı Sabri den bahsediyor. Biliyorsun Sabri sahanın dört bir köşesinde koşturur ama sonuç yoktur. dedi.

Önce Oğuzkaan’ı epey azarladıktan sonra Kaan’la nerede yanlış yapıyoruz sorusuna cevap aramak için avı bıraktık. Fişek, tüfek derken şoklara bir baktık heyecandan geçen yıldan ördek avında takılan şoklar vardı üzerinde. Hızla şokları değiştirdik. Yakın mesafe atıyorduk şoklar dar olduğu için toplu gidiyordu ve dolayısıyla ıskalıyorduk. Şokları değiştirdikten sonra, verimli bir av yaparak, Oğuzkaan’ı konuşturmadık. Bu yaşadığımız olay, dar şokla yakın mesafedeki hedefleri vurmanın güçlüğü hususunda size bir fikir verebilir. Şokun daralması ile birlikte saçmaların hedefe daha toplu gittiğini bir kez daha öğrendik.

Sevgi ve saygılarımla…

Kamil ÜÇBAŞ

About Post Author

Previous post SSS (Sıkça Sorulan Sorular) : 1 İyi bir atıcı olmak için neler yapmam gerekiyor? / Kamil Üçbaş
Next post SSS 3: Tek Tetik Çift Tetikten daha mı iyidir?