Hayvanların üzerindeki çizgiler tek bir matematiksel formülü takip ediyor

Read Time:1 Minute, 21 Second

Harvardlı araştırmalar, hayvanların üzerindeki desenlerde yer alan çizgilerin tek bir matematiksel denkleme dayandırarak açıkladılar..

Hayvanların üzerindeki çizgiler tek bir matematiksel formülü takip ediyor

Bir bilim grubu, kaplan, zebra veya çita gibi karmaşık çizgilere sahip hayvanların desenlerini açıklayabilecek bir denklem geliştirdi.

Birçok hayvan kamuflaj amacıyla üzerinde şeritler veya desenler taşır ama bu tasarımların nedeni hakkında şimdiye kadar sabit bir açıklama görülmemişti.

Harvardlı araştırmacılar, “Cell System” dergisinde yayımladıkları araştırmaya göre bu karmaşık duruma karşın gelişkin bir istatiksel bir modelle açıklanabileceğine inanıyorlar. Hayvanların üzerindeki şeritlerin yüksek ve düşük konsatrasyonlu bir maddee ait dalgalarla etkileşime geçtiğinde ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu maddenin ise bir pigment, kimyasal ve veya hücre çeşidi olması mümkün.

Araştırmacıların çalışması gösteriyor ki, örneğin bir kaplanın eşit aralıklı, dik, paralel çizgilere ve yer yer boşluklara sahip desene sahip oluşu, 1950’den bu yana bilgisayarın babası olarak anılan Alan Turing’e ait Turing, tepki-difüzyon modelinin açıkladığı 60 yıllık denklem baz alınmaktadır.

Kaplan örneği üzerinden verilirse, araştırmaya değer soru neden çizgiler gövdesine dik olarak oluştuğu örnek gösterilebilir. Zebra balığında ise bu çizgiler vücudunda yatay olarak yer almaktadır. Modelin bir kısmı, bu nedenle çizgilerin neden bir yöne doğru yönlendirildiğini anlamak üzerine kuruldu.

Denklem, üç ana faktör üzerinden çizgileri nasıl yönlendirdiğini tahmin ediyor..

1. Çizgi deseninin yoğunluğuna bakan üretilen türev değeri
2. Etkileşime sebep olan maddenin değişim parametresi türev değeri
3. Anizotropi adı verilen çizginin mekanik orjininin veya moleküler hücresel değişimi

Şu anda model, sadece çok küçük yatay veya dikey değişimlerini anlamaya olanak sağlıyor. Diğer yandan ise model doğa harikası bu canlıların neden belirli bir yönde şeritlerin var olduğunu açıklayacak düzeyde değil. Araştırmacılar, bunun büyük ihtimalle her bir tür için moleküler genetik düzeyinde incelenmesiyle anlaşılabileceğini düşünüyorlar.

kaynak sözcü

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Karla kaplı yolda tavşanların gülümseten kavgası
Next post Florida için bir garip hava uyarısı: Gökten iguana yağabilir