Meksika, ABD’li silah üreticilerine dava açtı, 10 milyar dolar tazminat istedi

Read Time:3 Minute, 28 Second

MEKSİKA ŞEHRİ, 4 Ağustos (Reuters) – Meksika Çarşamba günü ABD federal mahkemesinde birkaç silah üreticisini, şiddet uygulayan Meksikalı uyuşturucu kartellerine yasadışı silah “torrent” sağlayan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan pervasız iş uygulamalarıyla suçlayarak dava açtı. ölümler.

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.reuters.com%2Fworld%2Famericas%2Fmexico-sues-several-weapons-manufacturers-us-court-2021-08-04%2F&t=Mexico%20sues%20U.S.%20gun%20makers%2C%20eyes%20%2410%20billion%20in%20damages

https://www.reuters.com/world/americas/mexico-sues-several-weapons-manufacturers-us-court-2021-08-04/

Dava, Smith & Wesson (SWBI.O) , Barrett Firearms, Colt’s Manufacturing Company, Glock Inc, Sturm, Ruger & Co ve diğer birimlerin iş uygulamalarının Meksika’ya yasadışı silah kaçakçılığını teşvik ettiğini bildiklerini iddia ediyor.

Dava, Colt’un 38 kalibrelik “Emiliano Zapata 1911” tabancasının Meksikalı devrimcinin resmiyle kazındığını ve uyuşturucu kartellerinin imrendiği bir statü sembolü olduğunu belirterek, Meksika’ya giren ve kötü şöhretli saldırılarda kullanılan silahlara atıfta bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, ABD Massachusetts Bölge Mahkemesi’nde açılan davayla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Amaç ne? Söz konusu şirketlerin ihmalkar uygulamalarının yol açtığı zararı Meksika hükümetine tazmin etmesi” dedi.

Dava, Meksikalı liderlerin yıllardır çete şiddetini körüklemekle suçladığı ABD silah endüstrisine baskı yapmak için Meksika’nın şimdiye kadar attığı en cesur adımlardan biri.

Şirketlerin zararlı uygulamalarına bir an önce son vermesi gerektiğini söyleyen Ebrard, mahkemenin hangi tazminatların ödenmesi gerektiğine karar vereceğini kaydetti. Meksikalı yetkililerin gazetecilere verdiği demeçte, davanın tahmini olarak 10 milyar dolar talep ettiğini söyledi.

Şirketler yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

National Shooting Sports Foundation Inc (NSSF), Meksika’nın ABD’li üreticilerin ticari uygulamalarında ihmalkar oldukları yönündeki iddialarını reddettiğini söyledi.

NSSF’nin kıdemli başkan yardımcısı Lawrence G. Keane yaptığı açıklamada, “Meksika hükümeti, kendi sınırları içindeki yaygın suç ve yolsuzluktan sorumludur.” Dedi. Kartellerin, yasadışı yollardan Meksika’ya götürülen veya Meksika ordusundan ve kolluk kuvvetlerinden çalınan silahları kullandığını söyledi.

‘AKTİF OLARAK KOLAYLAŞTIRICI’

Meksika, şirketleri, ülkenin yeraltı suç dünyasına pazarlama yaparak katı silah yasalarını çiğnemeye yardım etmekle ve böylece “silahların uyuşturucu kartellerine yasadışı ticaretini aktif olarak kolaylaştırmakla” suçladı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard düzenlediği basın toplantısında, Meksika'nın birkaç silah üreticisini, Meksika'da ölümlere yol açan yasadışı silah kaçakçılığına yol açan ihmalkar ticari uygulamalarla suçlayarak ABD federal mahkemesinde dava açtığını duyurmak için belgeler düzenledi 4 Ağustos , 2021. REUTERS/Luis Cortes
Silahlar, New York Şehri Polis Departmanı (NYPD) tarafından ABD'nin New York şehrinin Queens ilçesinde düzenlenen bir silah geri alım etkinliğinin ardından sergileniyor, 12 Haziran 2021. REUTERS/Eduardo Munoz
Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard düzenlediği basın toplantısında, Meksika'nın birçok silah üreticisini Meksika'da ölümlere yol açan yasadışı silah kaçakçılığına yol açan ihmalkar ticari uygulamalarla suçlayarak ABD federal mahkemesinde dava açtığını duyurmak için bakıyor 4 Ağustos , 2021. REUTERS/Luis Cortes

1/4

Silahlar, New York Şehri Polis Departmanı (NYPD) tarafından ABD’nin New York şehrinin Queens ilçesinde düzenlenen bir silah geri alım etkinliğinin ardından sergileniyor, 12 Haziran 2021. REUTERS/Eduardo MunozDaha fazla oku

Meksikalı yetkililer, ABD’li silah üreticilerinin ihmaline ilişkin yasal emsalleri incelemek için iki yıl harcadıklarını söyledi.

Remington Arms Co’nun, ateşli silah pazarlamasının 26 kişinin öldüğü Connecticut’taki 2012 Sandy Hook okul katliamına katkıda bulunduğunu iddia eden davaları çözmeleri için ailelere yaklaşık 33 milyon dolar ödemeye yönelik yakın tarihli bir teklifi de dahil olmak üzere davalara dikkat çektiler.

Uygunsuz pazarlama iddiaları, silah endüstrisine yasal dokunulmazlık sağlayan ABD yasalarına bir istisna olarak diğer davalarda kullanıldı ve şirketleri faaliyetlerini açıklamada daha şeffaf olmaya zorlayabilir.

Georgia Eyalet Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesör olan Timothy Lytton, “Silah endüstrisini ve özellikle imalatçıları pazarlama, dağıtım ve satış uygulamaları hakkında nasıl düşündüklerine dair kayıtları ifşa etmek için bir miktar ilerleme kaydeden çabalar var” dedi.

Meksika’nın davası, ABD’den Meksika’ya her yıl 500.000’den fazla silahın kaçırıldığını ve bunların %68’inden fazlasının veya 340.000’den fazlasının söz konusu firmalar tarafından yapıldığını söyledi.

Meksika, son yıllarda rekor düzeyde cinayet oranlarına maruz kaldı.

Meksikalı bir yetkili, yalnızca 2019 yılında Meksika’ya kaçırılan silahların en az 17.000 cinayetten sorumlu olduğunu söyledi. Bir başka yetkili, şiddetin ekonomiye verdiği zararı gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık %1,7’si olarak tahmin etti.

Meksikalı yetkililer, davanın çözülmesinin uzun sürmesini beklediklerini, ancak başarıdan emin olduklarını ve tarafsızlığı sağlamak için ABD’ye getirildiğini kaydettiler.

Bir Meksikalı yetkili, davanın Massachusetts’te açıldığını çünkü bazı şirketlerin orada bulunduğunu söyledi.

Meksikalı yetkililer, davanın ABD hükümetini hedef almadığını söyledi ve Ebrard, Biden yönetiminin silah kaçakçılığını durdurmak için Meksika ile çalışmaya istekli olduğuna inandığını söyledi.

Meksika’nın 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önde gelen adaylarından biri olarak görülen Ebrard, ABD silah kaçakçılığı ve gevşek silah kontrolleriyle ilgili endişelerini defalarca dile getirdi.

Davanın duyurusu, Ebrard’ın, saldırganın kasten Meksikalıları hedef almakla suçlandığı bir Walmart’ta 22 kişinin öldürülmesinin ikinci yıldönümünü anmak için Teksas, El Paso’ya seyahatinden bir gün sonra geldi.Mexico City’de Dave Graham tarafından yapılan rapor; New York’ta Jonathan Stempel, Delaware’de Tom Hals ve Hitchin, İngiltere’de Frank Jack Daniel tarafından ek raporlar; Monterrey’de Laura Gottesdiener tarafından yazıldı; Howard Goller tarafından düzenleme

kaynak https://www.reuters.com/

Standartlarımız: Thomson Reuters Güven İlkeleri.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post ‘Ormanın hayaleti’ Tunceli’de görüntülendi
Next post 2021-2022 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı Resmi Gazetede Yayınlanmıştır.