Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor

Read Time:2 Minute, 25 Second

BATEM laboratuvarlarında üretilen avcı böcekler ağaçları koruyor. 10 tanesinin bir ağacı bir yıl boyunca koruyabileceğini açıklayan bilim insanları özellikle nar, muz ağaçları ile turunçgilleri ve ağaçların meyvelerini koruduğunu belirtti. Avcı böcekler patatesler üzerindeki bitleri yiyerek büyüyor. İşte uğur böcekleri ile aynı aileden olan avcı böcekler hakkındaki her şey…

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 1

1/9Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) laboratuvarlarında, kentteki üretim alanlarındaki zararlılara karşı mücadelede kullanılan avcıların bir kısmı üretiliyor. Özellikle nar, turunçgiller ve muz ağaçlarına ve meyvelere zarar veren unlu bit zararlısının doğal avcısı üzerine çalışan BATEM mühendisleri, üreticiden olumlu geri dönüşler alıyor. Her geçen yıl biraz daha fazla ilgi gören biyolojik mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında da artan miktarlarda destekleniyor.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 2

2/9PATATESLERDEKİ BİTLERİ YİYORLAR

Unlu bit zararlısına karşı uğur böceği ailesinden olan ‘Cryptolaemus montrouzieri’ böceği avcı olarak kullanılıyor. Unlu bitin doğal düşmanı olan bu böcek için önce BATEM laboratuvarlarında patatesler nemli ortamlarda küflendirilip unlu bit zararlısının konak için patatesi kullanması sağlanıyor. Patates üzerinde beyaz tabaka oluşturan unlu bit zararlısı, zamanla patatesi yiyerek çoğalıyor.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 3

3/9Avcı böceğin olduğu başka laboratuvara alınan bu patateslerin üzerindeki unlu bit zararlısına Cryptolaemus montrouzieri böcekleri salınıyor. Kısa sürede önce larva oluşturan, bir taraftan da unlu bitlere saldırıp onları yiyerek etkisiz hale getiren avcılar çoğalıyor. Bu böcekler her gün sabah ve akşam saatlerinde olmak üzere mühendisler tarafından toplanıp tek tek paketleniyor.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 4

4/910 BÖCEK 1 AĞACI 1 YIL KORUYOR

Paketlenen avcı böcekler, üreticiler tarafından BATEM’den satın alınarak bahçelere götürülüyor. Her 1 ağaç için ortalama 10 avcı böcek, unlu bit zararlısından hem ağacı hem meyvesini koruyor. Bu alanlarda kimyasal da kullanılmadığı için diğer faydalı böceklerin sayısında da artış yakalanıyor.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 5

5/9BATEM faydalı böcek üretim sorumlusu ziraat yüksek mühendisi Musa Kırışık, her zararlı canlının avcısının doğada var olduğunu söyledi. Unlu bit zararlısının nar, turunçgil ve muz bitkisine zarar verdiği için bu zararlı üzerine çalıştıklarını söyleyen Kırışık, “Genelde bu zararlı mayıs ve ağustos ayları arasında zarar yapar doğada.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 6

6/9Biz de laboratuvarlarımızda mayıs ayı öncesinde avcı böceklerimizi yetiştirip unlu bitin ortaya çıkacağı zaman çiftçilerimize dağıtırız. Unlu bit zararlısını avcı böceğimiz yiyerek temizlik yapıyor. 15 günde zararlı popülasyon azalıyor. Turunçgil ağaçlarında 10, nar ağaçlarında ise 5 avcı böcek yeterli oluyor. Üreticilerimiz ilk başlarda biyolojik mücadeleyi çok bilmiyor ve tedirgin oluyorlar. Sonrasında faydasını görünce ikna oluyorlar” diye konuştu.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 7

7/9UNLU BİT ZARARLISI NEDİR ?

Unlu bit zararlısının ergin dişileri, uzunca oval biçimde, beyaz ve unlu gibi görünür. Ortalama uzunluğu 3.7 mm, eni ise 1.8 mm’dir. Vücudunun her tarafı beyaz ince mumlu iplikçiklerden oluşmuş örtü ile kaplıdır. Bazen tek başına, çoğunlukla da koloni halinde yumakçıklar şeklinde görülürler.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 8

8/9Bir dişi 300-400 adet yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar yumakçıklar içerisinde kısa süre kaldıktan sonra dışarı çıkar. Bu dönemde larvalar oldukça hareketlidir. Popülasyon yoğunluğunun yüksek olduğu zamanlarda turunçgillerde aşırı meyve dökümüne neden olurlar.   

Mühendisler tarafından sabah akşam tek tek toplanıyor! Bir kutusu yetiyor 9

9/9Esas konukçuları turunçgil tür ve çeşitleri olup, incir, asma, nar, sera ve süs bitkilerinde de zarar yaparlar. Doğada avcısı ise uğur böceği familyasından olan Cryptolaemus montrouzieri’dir.   Kaynak karar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Şanlıurfa’da nesli tükenmekte olan çizgili sırtlan şehre indi
Next post Çökelez Aslanı: Irk bozulmasın diye 60 yıldır aynı aile yetiştiriyor