Her yerde baraj ve göllerde su seviyesi düşerken orada artıyor

Read Time:1 Minute, 52 Second

Türkiye son yılların en kurak kışını geçirirken ülke genelinde h baraj ve doğal oluşum göllerde sular gözle görülür şekilde azalıyor. Ancak kuraklığa rağmen bu yıl depremle sarsılan Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü’nde sular yükseldi. 

Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle neredeyse her ilde baraj ve doğal oluşum göllerde su seviyesi düştü. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde bulunan, Türkiye’de derinliği ile ilk sıralarda yer alan, 22 kilometre uzunluğa ve 6 kilometre genişliğe sahip Hazar Gölü’nde su seviyesi 24 Ocak’ta yaşanan 6.8’lik deprem sonrası yükseldi.

EN AZ BİR METRE YÜKSELDİ

Depremle oluştuğu bilinen ve batık şehir bulunan göl kenarındaki park alanlarında yer alan ağaçların bir kısmı da sular altında kaldı. Depremden sonra en az 1 metre yükselme olduğu değerlendirilen Hazar Gölü’ndeki değişimle ilgili Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy bilgi verdi.

Hazar Gölü’nün tektonik kökenli bir göl olduğunu anımsatan Prof. Dr. Ercan Aksoy “Oluşumunu faya borçludur. Bu fay depremleri üretiyor ama aynı zamana ova dediğimiz havzaları üretiyor. Bu havzaların bir bölümü su ile doluyor ve Hazar Gölü gibi göl oluşturuyor” dedi.

Foto: İHA / 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden bu yana göldeki su seviyesi 1 metre yükseldi.

YERALTI SULARI TEK SEBEP

Bu tarz göllerde su seviyesindeki değişimlerin tektonizma tarafından kontrol edilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi:

* Göllerin beslenmeleri belli. Bu beslenmeyi yağışlar ve kaynaklar sağlıyor. Hazar gölündeki en önemli beslenme gölün tabanında faydan kaynaklanan su kaynaklardır.

* Hazar Gölüne gelen suları yüzeyden görebiliyoruz, büyük bir bölümü göle ulaşıyor. Bunu yazın suya girdiğiniz bölüm de soğuk olan yerlerden anlayabiliyoruz.

* Depremden önce bir öncüler başlıyor. Bu hareketlenmeler ile küçük depremler yaşıyoruz. 24 Ocak’taki 6.8 büyüklüğündeki depremden önce 2019’un Nisan ve Aralık aylarında 5’i aşan depremler oldu.

* Bunlar sırasında depremlere bağlı olarak o bölgede ki kayaların çatlaklarında ve gözeneklerinde artış oluyor. Bu da yüzeye daha fazla yer altı suyunun gelmesi demektir. Bu zamanda akla gelen tek sebep, yüzeye çıkan yer altı sularındaki artış olmalıdır.

* Çünkü 24 Ocak’ta deprem meydana geldi. Zaten yer altı sularında hemen değişim olmaz. Yüzeyden de çok su gelmediğine göre tek ihtimal yer altı suyunun kaynak olarak göl tabanına ulaşmasının daha geçerli bir tahmin olduğu söylenebilir.

KAYNAK SÖZCÜ

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Gelinciğin yılan avı
Next post Danimarka’da insanlara mutasyona uğramış koronavirüs bulaştırdıkları gerekçesiyle katledilen vizonlar gerçek bir kabusa dönüştü.