0 0 lang="tr"> PUDELPOİNTER / Uğur BARUTÇU - Avdoğa Dergisi
Site icon Avdoğa Dergisi

PUDELPOİNTER / Uğur BARUTÇU

Read Time:2 Minute, 48 Second

Almanya’da derebeylik sisteminin hüküm sürdüğü 18. yüzyılda soylular avda çoğunlukla eski Alman puanterlerini, İngiliz asıllı puanterleri ya da İngiliz setterlerini kullanırlardı. Merada gayet kabiliyetli olan bu ırklar soğuk, sık ve sulak ormanlık arazilerde yetersiz kalıyorlardı. İlk gerçek çok amaçlı fermalı av köpeği ırkı olan Pudelpointer, ortaya çıkan bu ihtiyacın ürünüdür.

Pudelpointer, karada ve suda, hem kürklü hem de kanatlı av hayvanlarını avlayabilme, vurulan avı aport edebilme, yaralı giden büyük avın izini sürebilme becerisi olan, tek köpekle ormanın ve bölgenin kapasitesi dahilindeki her avı avlayabileceğiniz bir ırktır.

Adından da anlaşıldığı gibi Pudelpointer, Alman Av Pudeli ile İngiliz puanterinin kombinasyonundan oluşturulmuştur. Irkın geçmişi yaklaşık olarak 75 yıllıktır, ancak ilk çalışmalar 1881 yılında Pudelpointer’in tek yaratıcısı diyebileceğimiz Baron vonZeditz (Hegewald – preservingforest) tarafından başlatıldı. Baron’un av köpeği ırkları ile ilgili yazdığı notlarda şöyle bir bölüm bulunur; “İhtiyacımız olan Puanterin sıradışı burnu, koku alma kabiliyeti, bitmek bilmeyen enerjisi, stili ve sürati. Ancak keskin bir buruna sahip olan puanter maalesef aynı keskinlikte zekaya sahip değil. Kullanılması gereken köpek dünyanın en zeki, suyu seven ve en kolay eğitilebilir köpeği, cefakar ve dayanıklı Pudel olmalı. Ortaya çıkması gereken ırk, puanterinkinden daha uyumlu tüy rengine sahip olmalı, daha sık ve sert kıl yapısı taşımalı.”

İlk adım için bir puanter ve pudele ihtiyaç vardı. Kaiser III. Frederick’e “Tell” isimli pointer ve Baron vonZediltz’e ait “Molly” isimli pudel bu çaprazlamada kullanılan ilk köpekler oldular. Bu özverili çalışmaların arkasındaki fikir bu iki özel ırkın sahip olduğu yetenekleri tek bir köpekte toplayabilmekti. Bu çaprazlamadan doğan yavrulardan sadece 3 tanesi uygun görülüp seçildi. Diğer 5 tanesi ırkın geleceğini riske atmamak için yok edildi. Takip eden bir kaç yılda istenilen özelliklere sahip damızlıkların seçilmesi için son derece dikkatli ve acımasızca davranıldı. 1890 yılına girildiğinde 6 safkan denilebilecek Pudelpointer oluşturulmuştu bile.

Pudelinzekası, su aşkı, aport kabiliyeti, kolay eğitilebilirliği ve sık tüy yapısı ile İngiliz puanterinin bitmez tükenmez enerjisi, av tutkusu, ferma kabiliyeti ve keskin koku kabiliyetini birleştirmek için 30 uzun yıl boyunca 12 Pudel ve 80 İngiliz pointeri ile çalışıldı. Bu çalışmalarda her zaman olduğu gibi kesin ve köşeli Alman disiplini yine başrollerdeydi. Özenle seçilmiş bilgili ve tecrübeli av köpeği yetiştiricileri belli standartlara kavuşuluncaya dek prensiplerinden asla ödün vermeyerek Pudelpointer’i yarattılar.

İkinci Dünya Savaşı’nın ertesinde Pudelpointer standartlarından biraz uzaklaşmıştı. Savaş sonrasında toparlanıp tekrar çalışmalara başlayan yetiştiriciler mevcut köpekleri tekrar İngiliz Puanterleri ile çaprazlayarak ıslah çalışmalarında bulunmuşlardır. Bazı av köpeği otoriteleri bu çalışmalardan dolayı Pudelpointerin savaştan önce ve sonra olmak üzere 2 tür olduğunu varsayarlar.

Pudelpointerler günümüzde Alman Pudelpointer Kulübüne kayıt olabilmek için mutlaka belirli testlerden geçerler. Ferma kabiliyeti olmayan, sesten ürken, standartları dışında belirgin özellikleri olan, doğal aport kabiliyeti olmayan köpekler secere alamazlar. Bu tıpkı Drahthaar’larda da olduğu gibi ırkı arileştirme ve kalitelileştirme sisteminin en önemli parçasıdır. Kulübe kayıt olabilecek kapasitedeki köpekler 12 aylık olduklarında X-ray ışınlarında kontrol edilirler. Köpeklerde daha çok genetik kökenli olan HP (Hipdyplesia) – kalça çıkığı hastalığı araştırılır. Bu testten de geçen köpek damızlık olabilir mührünü alır.

İlk Pudelpointer kulübü Almanya’da 1898 yılında kurulmuştur. Alman Çok Amaçlı Av Köpeği Irkları Kulübü’nün Pudelpointer’in varlığını kabulü de aynı yıllara rastlar. Takip eden yıllarda yavaş yavaş kalitesini ve işe yararlılığını kanıtlayan Pudelpointer Amerika’ya ilk kez 1956 yılında girmiştir.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ ŞUBAT 2020 201. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version