Avcılıkta Şans / Hristo YUVANIDIS

Read Time:1 Minute, 32 Second

Avcılıkta Şans

Zamanımızın avcısı her ne kadar işi şansa bırakmamaya gayret ediyorsa da avcılıkta şans mevhumu o kadar kuvvetlidir ki avcının başarılı veya başarısız, yani başkalarının gözünde iyi veya kötü olarak değerlendirilmesinde genellikle baş rolü oynar.

Tabii ki bu avcının her zaman şanslı veya her zaman şanssız olmasına bağlıdır. Zira avcılıkta her gün başka bir gündür. Günlük yaşantımızda bazen tek bir gün hayatımızın değişmesi için yeterlidir. Piyangoyu kazanmak veya hayati bir fırsatı yakalamak gibi. Oysa avda her gün sıfırdan başlar.

Ne var ki eskiden avın bol olduğu zamanlarda avda şans o kadar önemli değildi. Avcının tüfeği “çakar almaz” mühimmatı “patlamaz” olduğu devirlerde kaldırılan avın vurulmaması o kadar önemli değildi. Zira birkaç dakika içerisinde çıkacak başka bir av olacaktı. Yine de eski avcıların mühimmatları avlarından daha değerliydi. Genellikle kaçırdıkları avları için değil boşa harcanan fişekleri için üzülürlerdi.

Eski avcılar kuşların konabilecekleri, tavşanların yatacakları yerleri çok iyi bildiklerinden herhangi bir olumsuzluğu şansa yüklerlerdi.

Tavşanın veya çulluğun yanlarına aldıkları ve başka başka yerlere yönelttikleri “acemi” tarafından kaldırılması, ideal bir av gününde aniden yağmurun bastırması gibi.

Bu eski avcıların hayatları boyunca aldıkları kulaktan dolma pratik bilgileri kendilerine artardı bile. Oysa zamanımızda avcılık birçok bilgiden, bilimden oluşmaktadır. Artık her avcı hem doktor, hem veteriner, hem biyolog, hem psikolog (hiç olmazsa kendisi için) hem meteoroloji uzmanı, hem uzun yol şoförüdür. Gençliğimde bir de tamirci olmak da vardı. Arabalarımızda bulundurduğumuz envai çeşit alet ve edevatın yanında yedek endüksiyon bobini, buji, platik, meksefe, silecek kolu, vantilatör kayışı, motor yağı, hidrolik yağı bulunurdu. (Bunların hepsinin en az bir-iki defa dağbaşında kullanmak zorunda kaldığımı samimiyetle söyleyebilirim.) Bunların dışında arabamda her ava çıktığımda havasını kontrol ettiğim iki adet stepne bulundururdum.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ ŞUBAT 2020 201. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Avcının oğlu / Yasin BİLBAY
Next post AVDA AKSİLİKLER / M.Kemal ÖZÇETİN