Yeşillerin Kümesini Bulduk / Nurettin ARIKAN

Read Time:1 Minute, 39 Second

Bu seneki av sezonu oldukça verimsiz geçiyor. Konuştuğum bütün avcı arkadaşları, keklik ve tavşan avından hiç memnun değillerdi. Bende bu sene üveyik ve bıldırcın avında hiç tüfek atamadım. Hatta gezdiğimiz meralarda bıldırcın ve üveyik göremedik desem abartmış olmam. Avın olmaması ayrı bir dert. Avcılık ve atıcılık ile ilgili makamlar, avcılığın gelişmesi için hiçbir şey yapmadıkları gibi yasal avcılığı zorlaştırıcı birçok engeller çıkarıyorlar.

Benim en çok gittiğim ve sevdiğim av ördek avıdır. Uzun zamandır ördek avına giderim. Bu sene maalesef ördek avından da iyi haberler alamıyoruz. Bütün ördek avcılarının, en çok gittiği ve çok güzel avlar yaptıkları, Eber Gölünü kuruttular ve üç sene ava yasakladılar. Duyduğuma göre, bu verimli avlağın toprağını da belirli kişilere satıyorlarmış. Sayın yöneticilerimizin yaptıkları en güzel iş yasakla ve cezalandır. Bilgisiz ve yetersiz yöneticiler belkide söyle diyecekler; “Avlaklar ve av hayvanları olmasa av yönetimini ne güzel idare ederiz.” avla ilgili bir kötü haber de, 2020-2021 av sezonu avlanma vergimiz 250 TL’den 305 TL’ye çıkmış.

Kaçak avcılara mücdeler olsun. Yasal avcılara geçmiş olsun. Bütün yasal avcılar, ortak hareket edip, birlik ve beraber kararlar almadıkça, bu tür kararlara uymak zorunda kalırız.

Bütün bu olumsuz şartlara rağmen, tedavisi olmayan tek hastalık avcılığı bırakamıyoruz. Ama son zamanlarda avcılık belgesini iptal ettiren birçok yasal avcı arkadaşın olduğunu duyuyoruz.

Ben yıllardır gittiğim Sivrihisar tarafındaki Buzluca köyüne bu sene ördek avına hiç gitmemiştim. Havaların sıcak gitmesi, kar ve yağmur yağmaması ördek avını olumsuz etkiliyor. Ocak ayının ikinci haftasında Buzlucalı arkadaşım Doktor’dan haber geldi. Bizim avlandığımız avlaklar yani azmak ve körsakarlar buz tutmuştu. Ördekler Sakarya nehrinde ördek avlamak oldukça zordur. Ördeğin konduğu yer atış için uygun olmuyor. Ördek daha çok suyun durgun olduğu, bir ağaç dibine ve korunaklı bölgeye iniyor. Bu durumda, hem ağaç dallarından isabetli atış yapılamıyor, hem de suya ve nehrin karşı tarfına düşen ördek alınamıyor.

İşte bu şartlarda ortaya yılların usta avcısı bu işin doktoru arkadaşım “Doktor Şevket” ve çok iyi eğitilmiş köpeği “Raki” çıkıyor.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ OCAK 2020 200. SAYISINDA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Kırıkkale Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (KABİDOS) / Nazan SEVEN
Next post ÜVEY EVLAT EBER GÖLÜ / Ahmet KALAY