0 0 lang="tr"> SAKALLI ŞEYTAN DRAHTHAAR / Uğur BARUTÇU - Avdoğa Dergisi
Site icon Avdoğa Dergisi

SAKALLI ŞEYTAN DRAHTHAAR / Uğur BARUTÇU

Read Time:2 Minute, 4 Second

Drahthaar

Beni tanıyanlar iyi bilirler. Ben aslında tam bir İngiliz Seteri ve Puanteri sevdalısıyımdır.

Oldum olası Alman ekolünden doğmuş olan ırkları pek sevmem. Ancak sebebini bir bilemediğim şekilde Drahtharlara karşı her zaman derin bir sempati duymuşumdur. Belki çirkinliğinin altında yatan karizması, belki dayanıklılığı, acımasızlığı, belki de ava karşı hiçte seçici olmayan iştahıdır beni çeken. Derler ya …. aşk bu çiçeğe de konar, böceğe de. Benimkisi o hesap işte.

Hikayemiz tüm çok amaclı Alman ırklarının ortak geçmişinde olduğu gibi günümüzden 100-110 yıl öncesine kadar uzanıyor. Almanya’da 1800’lü yılların başında feodalizmin çökmesi ve endüstri devreminin başlamasıyla bir zamanlar soyluların kontrolünde olan uçsuz bucaksız av sahaları halkın kullanımına açıldı. Gelir düzeyi yükselen halk, hobilerine, dolayısı ile ava daha çok vakit ayırır oldu. Ormanlardaki av çeşitliliği karşısında her ava ayrı köpek kullanmak zorunda kalan Almanlar, hem masraflı hem de zahmetli olan bu avlanma yöntemini tek köpekle yapma düşüncesi içerisine girdiler.

18. yüzyılın sonlarına doğru eski Alman puanteri, su pudeli, İngiliz puanteri, İngiliz seteri ve yöresel dağ kopoylarının çaprazlanmalarıyla ortaya tüy kategorilerine göre ayrılan çok amaçlı ırklar çıktı.

Uzun Tüylü Puanterler

Alman uzun tüylüsü (Deutsch LAnghaar)

Kleine Munsterlander

Grosser Munsterlander

Kısa Tüylü Puanterler

Stichelhaar

Griffon

Pudel pointer

Deutsch Drahthaar

Bu ırklara karşı yükselen ihtiyaç doğrultusunda Zedititz ve Neukirch’in Baronu olan bu işe ömrünü adamış Hegewald’ın başlattığı çalışmalar Drahthaar ırkının geliştirilmesinde son derece faydalı olmuştur. Bu sebeple son 66 yıldır Drahthaarların girmekte oldukları sonbahar kabiliyet testine onun ismi verilmiştir.

Verein Deutsch Drahthaar (Çok amaçlı Alman Drahthaar) kulübü 1902 yılında kulübün 1. başkanı olan Alex Lauffs’un liderliğinde, daha ortaya çıkmadığı halde ismini verdikleri köpeği yani Drahthaar ırkını yaratmak amacıyla kurulmuştur. VDD dernek aslında tam manasıyla Drahthaar demektir. Dolayısı ile ben bu kulübe yazımda fazla yer ayıracağım.

1902 yılında başlayan çalışmalarla bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda bu işe gönül vermiş bilgili ve deneyimli yetiştirici, 4 av köpeği ırkından oluşturdukları bir gen havuzunu kullanarak çaprazlama sistemiyle günümüz Drahthaarını yaratmışlardır.

Drahthaarın ortaya çıkmasında kullanılan 4 fermalı av köpeği ırkı şunlardır;

Deutsch Stichelhaar (Tel Tüy): En eski Alman fırça tüylü puanter ırklarından biridir. Irkın soyu 1886 yılına kadar takip edilmiştir. Stichelhaar sert bir köpektir. Drahthaar karakter yapısındaki agresifliği bu köpekten almıştır. Fermalı olmakla beraber aslında en büyük özellikleri tıpkı Labradorlarda olduğu gibi doğal aport güdüleri olmasıdır. İz takibinde ve suda rahatlıkla çalışabilen köpeklerdir.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ KASIM 2019 198. SAYISINDA
ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz 

tps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version