Kapsülün Hikayesi

Read Time:1 Minute, 30 Second

Neden Temel Bilim?

Temel bilim teorik ve matematiksel yöntemlerle,  gözlem ve deneylerle doğanın gizemlerinin anlaşılması yönünde temel gerçeklerin ortaya konulduğu ve yeni bilgilerin üretildiği bir uğraş alanıdır.

Temel bilimin itici gücü meraktır,  doğanın gizemlerini merak etmektir.  Yüzyıllar boyunca devam eden bu değerli merak,  birçok nesilden harika insanların yoğun çabalarıyla bilinmeyenlerin bilinenlere dönüşümünü sağlamış ve insanlığın hizmetine sunmuştur.

Temel bilimin ana hedefi doğanın işleyişini anlamaktır.  Bu hedefe giden bütün yollar meraktan geçer.  İnsana doğanın işleyişiyle ilgili en zor soruları sorduran meraktır,  zaman zaman bu sorulara yanıt bulduran da meraktır. 

Bu mecmuanın Haziran,  2010 sayısında, ’’rüzgar’’ kelimesinin ne anlama geldiğini ve bunun yivli atıcılığı ve avcılık ile ilgisinin ne olduğunu açıklayan ve iki bölüm olarak yayınlanmış  bir yazı yazmıştım.  Yazının ilk paragrafı da aşağıdaki gibiydi.

‘’Rüzgar dediğin nedir ki? Evet sizlere son derece basit gözüken bir soru değil mi? Ama işin aslı hiç de öyle değil.  Yaşam aslında,  son derece basit soruların ve sorunların çözülmesinden veya çözülememesinden ibarettir.  Bu yorum ise tamamen aldığınız eğitimle doğru orantılıdır.  Hanginiz kişisel olarak biliyorsunuz veya çocuğunuza veya torununuza anlatabiliyorsunuz gökyüzünün neden mavi,  çimenin neden yeşil olduğunu bir avcı olarak.  İddia ediyorum %99’unuz anlatamazsınız o küçük çocuğun anlayabileceği bir şekilde.  Şu anda hayatta olmayan ve dahilik  sınırındaki elektronik yüksek mühendisi bir arkadaşıma,  şu televizyonun nasıl çalıştığını bana bir ilkokul talebesinin anlayabileceği bir şekilde anlat dedim,  anlatamadı.  Bugün hanginiz rüzgarın nasıl oluştuğunu çocuğunuza veya torununuza anlatabilirsiniz basitçe veya televizyonun nasıl çalıştığını?’’ (Bkz. Av&DOĞA mecmuası Haziran ve Temmuz 2010 sayıları)

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ EKİM 2019 SAYISINDA
ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıkl
ayınız https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Av Tüfeklerinin Kaderi
Next post Vefalı “Dostum”a