TRAP – SKEET ATIŞ TÜFEKLERİ

Read Time:1 Minute, 17 Second

Ateşli silahların ortaya çıkışındaki başlangıç noktasını, atık organik bazı maddelerin çürümesi sonucu oluşan güherçilenin (potasyum nitrat) bazı karışımlar ile yanıcı patlayıcı bir madde olarak kullanılmaya başlamasını gösterebiliriz.

İlk omuzdan kullanılan silah, topun icadından sonra 16 yy’da yapıldı. İlk tüfekler şimdikilerden çok ağır ve büyüktü. Ateşlendiğinde geri tepmesi çok güçlü olduğundan sehpalar üzerine konularak kullanılabiliyordu. Ateşlemesi fitille yapılıyordu. Bu tüfeklere fitilli metris adı verilmişti. 17 yy’da çakmak tertibatlı silahlar ortaya çıktı. Bunlar tek atımlı ağızdan dolma silahlardı. 19 yy’a kadar kullanıldı. Bu silahlar fitilli tüfeklere nazaran daha hafif ve namlu çapları 17,5 mm’ye kadar indirilmişti ve nişangâh sistemi bu silahlarda kullanılmaya başlandı. 
Omuzdan ateşlenen silahların ilki olan Arkebüz yerini Alay Bozan tüfeğine bıraktı. Yine bu yüzyılda İtalya’da balistik biliminin temellerinin atılması ve konu ile ilgili ilk çalışmaların yürütülmesi, parmak hareketi ile ateşlenebilen tabanca ve tüfeğin geliştirilmesi sağlandı. Ağızdan dolmalı ve çakmaklı ateşleme sistemine sahip ilk tüfekler piyadeler tarafından yaygın olarak kullanıldı. Ağızdan dolma silindir namlu tüfekler sadece yuvarlatılmış kurşun bilyeler attığı için bunlar ile küçük ve büyük baş hayvanlar avlanabiliyordu. Kanatlı uçar hayvanların avları TRAP adı verilen kafes kapanlarla oluyordu.

1600 yıllarında Almanlar ilk defa bu gün av tüfeği dediğimiz ve adına Blunderbuss saçma atar tüfeği geliştirdiler. Kısa namlulu ve yakın savunma için tasarlanan bu tüfekte tek kurşun yerine küçük saçmalar kullanıldı. Zamanla İngilizler tarafından geliştirilerek “fowling piece” Kuş Avı Tüfeği denildi.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ EYLÜL 2019 SAYISINDA
ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıkl
ayınız https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post EŞİ-EMSALİ OLMAYAN BİR KEKLİK
Next post Ortaya Karışık Olsun