Çiftçinin ‘leylek’ takvimi “Ekim ve dikime leyleklerin gelmesiyle başlıyoruz.

Read Time:57 Second

Amasya’nın Eymir Mahallesi’nde leylekler çiftçiye yüz yıllardır rehberlik ediyor. Mahalleli “Ekim ve dikime leyleklerin gelmesiyle başlıyoruz. Geliş gidiş arasındaki zaman en verimli olan zaman” diyor.

.Çiftçinin ‘leylek’ takvimi

Mahallenin en yaşlılarından 86 yaşındaki Ekrem Ayaz, leyleklerin bölgeye 20 Şubat’tan itibaren gelmeye başladığını ifade ederek, “Leylekler çiftçilere çok uzun yıllardır rehberlik eder, ben çocukken de bu leylekler vardı. Ne zamandan beri varlar bilinmiyor, onlar gelince mahsulümüz bereketlenir. Leyleklerin geliminde mahsullerin çapaları çıkıyor” dedi.

“300 YILDIR GELİYORLAR”

Mahalle muhtarı Cemalettin Öztürk, “Bu bölgeye ne zaman geldiklerini bilmiyoruz. Yaşlıların söylediğine göre kimisiseferberlik, kimisi 300 yıl diyor” diye konuştu.

“DİJİTAL SAATLERE DEĞİŞİLMEZ”

“Hayvanlar hissiyatlı varlıklar, doğanın şartlarından nasıl faydalanacaklarını biliyorlar” diyen Öztürk, “Biz de onları bu yönleriyle kendimize rehber ediniyoruz. Bu leylekler bizim dünyada hiçbir dijital ve mekanik saate değişmeyeceğimiz doğal saatimiz. Her şeyimizi onlara göre ayarlıyoruz. Leylekler geldi ise verim güzel, leylek gitti ise mahsulümüzü almaya ve hayvanlarımızı kestirmeye başlıyoruz. Mahallemizde ekim dikim ve tarla işleri leyleklerin gelmesi ile başlıyor” ifadelerini kullandı.

Öztürk sözlerini, “Elektrik İdaresi direğin üzerinde yuva var diye direği yıkmamış. Üzerinde herhangi bir kablo ya da enerji iletim hattı yok. Sadece leylekler için buraya bırakılmış” şeklinde tamamladı. (İHA) kaynak sözcü

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor: Karakoç Deresi
Next post Evde bile böyle olmuyor! Yer kalmadı