Tavşan Avında Şike / Kemal ÖZÇETİN

Read Time:1 Minute, 40 Second

Tavşan köpeklerinin en önemli meziyetleri, tavşan peşinde koşarken önünden kalkıp ve kaçan, kokarca, tilki, çakal ve karacaya gitmemeleri gelir.

tavşan köpekleri
Tavşan köpekleri

Tavşancı Köpekler ve Özellikleri
Avcılar, çoklukla yaptıkları avın cinsine göre isim alır ve öyle tanınırlar. Bu basit bir sınıflamadır. Türk milleti hayvancılığa meraklı olduğu için, her köyde koyun ve keçi sürülerinin koruyucusu ve her türlü şartlarda sahibinin doğa da yardımcısı, can dostu köpeklerimiz vardır.
Kangal ve Karayaka cinsi gibi çok meşhur ve özellikli sürü köpeklerimiz yanında, tavşan avında da kullandığımız Kopay cinsi köpeklerimiz, çobanların ve avcıların, can dostları ve en önemli yardımcılarıdır. Macar, Burak, Köse, Barak, Tazı vb. Tavşan köpeklerinin en önemli meziyetleri, tavşan peşinde koşarken önünden kalkıp ve kaçan, kokarca, tilki, çakal ve karacaya gitmemeleri gelir.


Tavşanı bırakıp bu çeşit hayvanların peşinde koşan köpekler, sahibi olan avcıları boş yere arazide bekletirler ve avı bozarak üzerler. Bu sebepten makbul değildirler. Tavşancı köpekler, tavşan soyunu bulup
aramaya başlayınca kesik kesik, “Gaf… Gaf…” gibi
havlayarak avcıya aradığı yeri haber verir. Tavşanı kaçırdığı zaman ise daha hızlı, ince ve tiz bir ses ile şiddetli olarak çığırıp adeta ortalığı velveleye verirler.


Avcı bu sese göre arazide yerini alır. Tavşancı köpeğin bu stili çok önemlidir. Hemen ardından tavşanı yine “Gaf…Gaf…Gaf” sesi ile devamlı olarak takip ettiğini bildirmesi ise aranılan en önemli özelliktir.
Buna köpeğin sesli kovması denir. Bundan sonrası ise, köpeğin avını kaybetmeden, ısrarla takibe gelir. Tavşan kendini daima bayır yukarı doğrultarak kaçar, çünkü arka ayakları daha uzun olduğu için, daha hızlı tırmanarak köpek ile arasını açıp, onu aldatarak kurtulmak ister. Köpeğin ısrarlı takibi ile tavşan yol ve patikaları takip edip avcının önüne çıkar.

Avcı, köpeğini denemek için atış yapmayarak tavşana yol verir. Köpek ısrar ile tavşanın soyunu kaybetmeden, tavşanın türlü oyunlarına aldanmadan, iki ve üç defa tavşanı kaçtığı patikadan avcının önünden sesli olarak “Gaf…Gaf…Gaf…” diye geçirir
ise o köpeğin avına doyum olmaz. Köpeğe de paha biçilemez.

AVDOĞA DERGİSİ
MART / NİSAN 2020 YENİ SAYIMIZ ÇIKTI..
Abone OL / Abone YAP lütfen..
AVCININ SEKTÖRÜN GÖZÜ KULAĞI SESİ
Her biri birbirinden kıymetli yazarlarımızın dolu dolu yazılarını
görsellerini keyifle heyecanla takip etmenizi unut ediyoruz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Kırmızı Nokta (RED DOT) Nedir ? / Nejat ÜNER
Next post Bladesandaxe / İzzet ALKAN