Çifte ve Tek Kırma Av Tüfeklerinde Açma Kapama Sistemleri / Hristo YUVANIDIS

Read Time:1 Minute, 15 Second

Çifte ve Tek Kırma Av Tüfeklerinde Açma Kapama Sistemleri

Ağızdan doldurulan çakmaklı ve kapsüllü tüfeklerin namlularının yekpare olan boy kundağı ile el kundağından ayrılması, el kundağının sağında ve solunda bulunan iki düğmeye basmak suretiyle gayet kolay bir şekilde gerçekleşiyor. (Resim 1)

Bunun sebebi kara barutun kurumlarının sıcak suda çözüldükleri için atıştan sonra namluların temizlenmesinde uygulanan bu en pratik yöntemdi.

Kovanlı fişeklerin kullanılmaya başlanmasıyla tüfeğin doldurulması  ve boşaltılması için açılması ve kapanması gerekiyordu. Yani namlu veya namlular bir eksenin etrafında dönecek kubuzdan ayrılmalı ve bilahare yerlerine gelmeliydi. Günümüze kadar gelen bu sistemin mucidi, kapsülün icat edilmesiyle av tüfeklerinde ilk kovanlı fişeği geliştiren Fransız CasimirLefaucheux’tur. (1802-1852)

Kovanın bir çıkıntısı olan iğnenin horuzun vurmasıyla kovanın içindeki kapsülü patlatması, belki sadece kendi ve birçok Avrupa ülkesi tarafından taklit edilen tüfeğinin has bir özelliğiydi. Fakat sözkonusu tüfeğin açılması (kırılması) kırma tüfeklerinin atası olacaktı. (Resim 2)

Tüfek, el kundağının altında bulunan ve ona paralel olan bir kolun sağa doğru çevrilmesiyle açılmaktaydı. Namluların öne doğru düşmesiyle yine el kundağında bulunan ikinci bir kolun vasıtasıyla namlular tüfekten ayrılıyordu.

Lefaucheux bu sistemi 1830’lu yıllarında geliştirmişti. Sözkonusu sistem hızla birçok Avrupa ülkesine yayılmış, avcıların birkaç sene öncesine kadar hayal bile edemedikleri vazgeçilmez silahları olmuştu. Artık hazır alacakları veya kendilerinin dolduracakları fişekleri kullanabilecekler, istedikleri saçma kalınlığındaki fişeği anında tüfeklerine sürebileceklerdi.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ OCAK 2020 200. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Browning X-BoltMaxLongRange / Kemal ELİTEMİZ
Next post EPAGNEUL BRETON / Nuri ÖNEL