Eber Gölümüzü Çalıyorlar / Ahmet KALAY

Read Time:1 Minute, 12 Second

Eber Gölümüzü Çalıyorlar

Eber gölümüzün derdi bir değilken bir dert daha eklendi. Eklenen dert ise dertlerin en büyüğü oldu…

Bacasız fabrika olan Eber Gölümüzü Türkiye Cumhuriyetinde bilmeyen yoktur.

Doğal Zenginlikleri Ön Planda Olan Eber Gölümüzün Zenginliklerinin Başlıcaları Şunlardır; Avcılık, Balıkçılık, Sülük, Kurbağa, Kamış, Kındıra, Hasır Otu Ana Başlıklarda Sıralanırken Deyim Yerindeyse Öncelik Türkiyemizin  Olmak Üzere Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçelerinin Bel Kemiğidir.

Gölümüz Yörenin Turizim Alanıdır. Türkiyenin Her Yerinden Binlerce Avcı ve Doğa severin Akımına Uğrayan Gölümüz Esnafa Bile Gelir Kaynağı Sağlamaktadır. Gelen  Misafirlerin Sucuğunu, Etini, Kaymağını, Mazotunu, Köy Ekmeğini  ve Hatıralık Eşyalarına  Kadar Alış Verişlerini Sağlamaktadırlar. Köylünün Tek Geçim Kaynağı Olan Eber Gölümüz  2009’dan bu tarafa  Kurumakla Yüz Yüzeyken Bir Dert Daha Eklendi.

Yöre Halkının İzni Dışında Devletimizin Eber Gölünün Toprağını (Torkunu) Bedelsiz İhale ile Bir Şirkete Verilmesi Eklendi. Bu Toprak Alımında Ne Gibi Bir Sıkıntı Yaşanacaktır şöyle özetleyebiliriz;

 Gölün Başlıca Kaynağı Olan Eber Sarısı ve Kamışını Yakarak ve Kazarak Bitki Örtüsü Kaybolacak, Gölün Her Yeri Köstebek Çukuru Yerine Dönerek çukurlar Oluşaçağı Gibi İleride Gölü Tamemen Kurutacaklar ve Komple Gölün Toprağını Alma Calışmasına Gireceklerdir.

 Bunun Olması Demek Binlerce Kişinin Ekmeğinden Olması Köylünün Göç Vermesi, Göç Verilen Köylerin Kapanması Nufus Azalması ve Esnafın Alış Verişinin düşmesi Demektir.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ ARALIK 2019 199. SAYISINDA

ABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post Doğada 2 Gün / Ahmet KOLAĞASIOĞLU
Next post MAZDEK BIÇAK / İZZET ALKAN