SEZONU YEŞİLLE AÇTIK / Nurettin ARIKAN

Read Time:2 Minute, 7 Second

Nurettin ARIKAN

2019-2020 av sezonu Ağustos ayında bıldırcın ve üveyik avı ile açılmıştı. Her sene olduğu gibi bu sene de bıldırcın ve üveyik avı son derece verimsiz geçti.

Ben bir-iki defa bıldırcın avına gitmeme rağmen ancak üç dört tane vurabildim. Avcılık her sene bir önceki seneye göre daha olumsuz şartlarda geçiyor. Avının hiçbir sorununa çare bulamayan yönetimler, avcılığı her türlü yasaklarla daha da zorlaştırıyor. Yasal olarak avlanmak isteyen avcılar, saçma sapan kurallara uymak zorunda kalıyorlar.

Her sene azalan av popülasyonuna bir de ekonomik şartlar eklenince yasak olarak avlanma yerine, belgelerini iptal ettirip, bohçacılık yapmaya yöneliyorlar. Zaten kural tanımayan, belgesi olmayan avcı geçinen “bohçacılar” en güzel avı yapıyorlar.

Bütün karamsarlığımıza rağmen, sezon açılışını dört gözle bekliyoruz. Benim en çok sevdiğim av ördek avıdır. Ördek avı, avların en zor olanıdır. Ördek avcı için her şeyden önce çok iyi ekipmanın olması gerekir. Ördek avı, bek avı ve parlama avı şeklinde yapılır. Kış ayında eksi derece havada kümede veya kayıkta beklemek oldukça zordur. Bu av için çok kaliteli malzeme ile giyinip kuşanmak gerekir. Bu avda en çok eller ve ayaklar üşür.

Parlama avında ise, büyük göl veya sularda kayıkla avın üzerine gidilir. Bu av şekli de oldukça zordur. Azmak veya kör sakar denilen küçük sulak alanlarda ise, yürüyerek avın üzerine gidilir. Bu avda da sıkı giyinsen terlersin, hafif giyinsen üşürsün. Buz gibi havada terli olarak gezinmek, avcıyı son derece olumsuz etkiler. Sonuç olarak ördek avı, en zor ama bana göre zevkli avlardan biridir. Ördek avının en güzeli de “Yeşilbaş” ördek avıdır. Ördek türlerinin en güzeli Yeşilbaşlı gövel ördektir. Son gittiğimiz avda, arkadaşım “doktor” lakaplı Şevket, ördek avının uzmanıdır. Gittiğimiz bölgede Sakarya nehrinin kenarında, küçük su birikintilerine akşam çok ördek geldiğini tespit ettik. Akşam avı çok zor olan bir avdır. Alaca karanlıkta havada ördek, siyah bir gölge gibi görünür. Onun için akşam bek avında iyi bir bekleme yeri seçmek gerekir. Havada uçarken ördek vurmak ustalık ister.

Bu avda yapılacak en güzel yöntem, ördeğin suya konmasını beklemektir. Yine bu avda, tüfekte 5  numaralı şok ve 9 veya 10 numaralı saçma kullanmak gerekir. Çünkü akşam bek avında ördek çok yakınımızdan geçer veya suya konar. Bizim gittiğimiz en son ördek avı oldukça verimli geçti.

Yarım saat içinde doktor arkadaşım bir adet Yeşilbaş olmak üzere beş adet Behri (Kirik) denilen küçük ördek, bende dört adet Behri  cinsi ördek vurdum. Sezonun ilk ördek avımız bu şekilde, oldukça verimli geçti. Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla, bizim ördek avımızın daha verimli geçeceğini umuyor ve bekliyoruz.

Bütün avcı dostlara kazasız belasız avlar dilerim.

Rastgele bol şanslar…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post “Erzuruma Gidakmi, Çağ Kebabı Yiyakmi” / Yasin BİLBAY
Next post SİLAH TURİZMİ / Nejat Üner