Hopa Esenkıyı Köyünde 55 Atmaca Düzenlenen Törenle Doğaya Salındı / Hayati AKBAŞ

Read Time:2 Minute, 16 Second

Hopa Esenkıyı Köyünde 55 Atmaca

Düzenlenen Törenle Doğaya Salındı

Hayati AKBAŞ

Hopa Esenkıyı Köyü’nde, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Kemalpaşa Kaymakamlığı, Kemalpaşa Belediye Başkanlığı, Kemalpaşa Atmaca ve Atmacacılar Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği’nin ev sahipliğinde Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ile Rize Atmacacılık Derneklerinin katılımlarıyla organize edilen ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen geleneksel atmaca halkalama ve salımı şenliği yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen atmaca salımı törenine, Artvin Vali Yardımcısı İdris Akça, Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Arhavi Belediye Başkanı Vasfı Kurdoğlu, Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Hopa Avcılar Atmacacılar Dernek Başkanı Alper Demirkaya ve atmaca tutkunları katıldı.

Tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Esenkıyı köyü muhtarı Yaşar Papila etkinliğin köylerinde yapılmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek “Hoş geldiniz” dedi.

Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat bir geleneğin yaşatılmasının en güzel örneklerinden birinin Hopa’da yaşandığını ifade ederek, Atamacacılık kültürünün yaşatılması anlamında bu etkinliği önemsediğini ifade ederek tüm misafirlere “Hoş geldiniz” dedi.

Atmacalar doğaya salınmadan önce veteriner eşliğinde genel muayeneleri yapılıp halkalama işlemleri yapıldı. Hopa Avcılar ve Atmacacılar Dernek Başkanı Alper Demirkaya bir konuşma yaptı. Demirkaya konuşmasında, “Geleneksel hale getirdiğimiz doğaya atmaca salma ve halkalama şenliğinde bir araya geldik. Ağustos ayının sonlarında başlayan atmacacılık sezonu bugün sona eriyor. Atmacacılar da bulundurdukları atmacaları bakanlık yetkilileri eşliğinde halkalayıp doğaya salacaklar. Bugün atmacacılar hüznü de mutluluğu da aynı anda yaşayacaklar. Bu yüzyıllardır atalarımızdan süre gelen bir gelenek. Atmacacının atmacası sevgilisidir, dostudur. İki buçuk ay boyunca onunla yaşar onunla ilgilenir, yedirir, içirir besisini tamamlar. Gerektiğin de bıldırcın avını yapar, ama sonunda bırakması gerektiğini bilir. İki buçuk aylık dostunu doğaya bıraktığı için hüzünlüdür. Hem de sevinçlidir salimen onu tekrar doğaya saldığı için” dedi.

Vali yardımcısı İdris Akça’da törende bir konuşma yaptı. Akça, bölgede yaşayanlar için atmacanın değeri mutlaka diğer illerde yaşayanlar göre daha fazla olduğunu ifade ederek “Atmaca sezonu geldiğinde bu bölgede yaşayanla için yere altın tozu serseniz yere bakmaz gözü havadadır. Burada atmaca deyince sular duruyor. Bugün dosttan ayrılma vaktidir. Artık atmaca sahipleri için hüzünlü bir an olsa da atmacanın doğasında özgürce uçmak var. Onlar bu konudan dolayı mutlu olsa gerek” ifadelerini kullandı

Konuşmaların ardından törene katılanlar tulum eşliğinde oyunlar oynandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü törene katılan 55 atmacayı kayıt altına aldı ve halkalama işlemini gerçekleştirdikten sonra atmacalar alkışlar eşliğinde doğaya serbest bırakıldı. Bazı atmacacıların gözlerinde hüzün ve sevinci bir arada yaşadıkları gözlerden kaçmadı.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ KASIM 2019 198. SAYISINDAABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz
tps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post AKKÖYLÜ / M.Kemal ÖZÇETİN
Next post Pratik Atış Sporları / Mustafa Yiğit ERASLAN