ÇİFTELERDE ATEŞLEME SİSTEMİ / Hristo YUVANIDIS

Read Time:1 Minute, 28 Second

ÇİFTELERDE ATEŞLEME SİSTEMİ

Hristo YUVANIDIS

Taşınabilir silahlara geçilmesiyle, sözkonusu silahların her türlü hava ve her türlü savaş şartlarında en kolay şekilde ateşlenebilmesi için silahlarla ilgilenen herkesi asırlar boyunca düşündürmüş. Çeşitli denemelere zorlamıştır. Bu durum günlerimize kadar da devam etmektedir.

Yanan bir fitilin alevi namludaki baruta ulaşmasıyla gerçekleşen ilk ateşleme sistemi, çakmak taşının kullanılmaya başlanmasıyla horoz sistemini devreye sokmuş ve bu sistem kapsüllü tüfeklerden sonra günlerimizde de kullanılan kovanlı-iğneli tüfeklerin ateşlenmesine kadar devam etmiştir.

Bugün av tüfeklerinden çiftelerin ateşlenme sistemlerini beş ana gruba ayırabiliriz.

A-   Horozlu Ateşleme Sistemi

Fililli tüfeklerden çakmaklı ve kapsüllü tüfeklere geçilmesiyle kendini gösteren ve birçok değişiklikten sonra birkaç çeşidiyle günlerimize kadar bazı tek namlularda ve çiftelerde tatbik edilen bir sistemdir.

B-   Tam Çakmak Ateşleme Sistemi

Silah severlerin hayali, kaliteli ve pahalı tüfek üreticilerin vazgeçilmezi, çiftelerin ateşleme sistemlerinin en mükemmelidir. Saatlerin çalışma sisteminden esinlenerek geliştirilen bu sistemin öncüsü İngiliz FredrickBeasley’dir. Purdey firması FredrickBeasley’in haklarını satın alarak Sidelock (tam çakmak) sistemini silahlarında tatbik eden ilk firmadır.

Bu sistemi benimseyen ikinci firma ise Holland&Holland firmasıdır.

Üretimi, diğer ateşleme sistemlerine nazaran çok daha zor ve külfetlidir. Dolayısıyla tüfekleri çok daha pahalıdır. İngilizcesi “Sidelock” olan bu sistemde kubuzun içi, yarım çakmak ve Blitz sisteminde olduğu gibi boşaltılmadığından kubuz daha etli ve dolayısıyla daha sağlamdır.

Tüfek üreticisi bundan yararlanarak kubuzun içini az daha genişleterek, tüfeğin düşmesi halinde patlamasını önleyecek ikinci bir emniyet sistemini tatbik edebilecek durumdadır.

Ne var ki tüfeğin ağaç kısmının oyulmasıyla boy kundağının üst kısmında sağlı-sollu levhaların altında yerleştirilen bu mekanizmalar, boy kundağının söz konusu kısmının zayıf kalmasına sebebiyet vermektedir.

Yazının devamı ve görselleri AVDOĞA DERGİSİ KASIM 2019 198. SAYISINDAABONE OLMAK İÇİN 05443414082 WhatsaAp ABONE yazın sizi arayalım veya linki tıklayarak abone olunuz
tps://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4-3si7QVXaAdwJymBmKm5RH1V5k_MGBkOzWAmP1D00XeMPw/viewform

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

About Post Author

Previous post HORUS RETICLES / Kemal ELİTEMİZ
Next post GARAİMAMLARIN HASAN / Mustafa ÖZKAN